Trond S. Halstensen.png

Trond S. Halstensen

Leder i fagrådet
Professor i immunologi og overlege ved Lovisenberg Diakonale sykehus

– Den store utfordringen ved cøliaki er å finne de udiagnostiserte syke cøliakerne. Nå er vi i ferd med å undersøke cøliaki-antistoffer hos 12 000 voksne Tromsøværinger, og resultatene publiseres snart.

– Mine cøliakiinteresser har vært delvis knyttet til det diagnostiske arbeidet for å bedre treffsikkerheten ved å tilby immunhistokjemisk diagnostikk, og å undersøke den betente slimhinnen med nye metoder for å forsøke å avsløre hvorfor noen får cøliaki, og hva det er som driver og hva som karakteriserer betennelsestilstanden.

– Etter disputas i 1991 og et forskningsopphold i Canada, fikk jeg en overlegestilling ved Folkehelsa, avdeling for miljøimmunologi. I denne perioden startet jeg et langvarig samarbeid med barnelege Johan Ek som trengte diagnostisk hjelp til «sine cøliakibarn». Vi mottok tynntarmsbiopsier tatt fra barn mistenkt for å ha cøliaki, og utførte immunhistokjemisk diagnostikk på disse, som Johan Ek da brukte i sitt diagnostiske arbeid. I 1994 mottok jeg den ærefulle Anders Jahres biomedisinske forskningspris for yngre forskere for mine studier av IBD og cøliaki. Da ringte daværende NCF-sekretær Hanne og lurte på om jeg ville være med i fagrådet til NCF, og der har jeg vært siden. I 2008 ble jeg leder av fagrådet og etter et intervju i TV2 med chattemulighet, fikk vi etablert nettpraten på ncf.no som jeg besvarer hver onsdag.

– Arbeidet i fagrådet har endret karakter i løpet av disse årene. Dels er NCF blitt en mye større organisasjon og har skaffet seg egen faglig kompetanse innen ernæring. Mye av det daglige fagtilsynet ivaretas nå i sekretariatet, med mer prinsipielle innspill fra fagrådet. Fagrådet har nå også blitt digitalisert slik at vi lettere kan møtes for å diskutere oppgaver.