Kan oppdelte linfrø virke irriterende for tarmen?

Blir linfrø tatt opp i tarmen? Jeg maler hele linfrø til mel for å nyttiggjøre næringsstoffene når jeg bruker det i brødbakst. Virker hele linfrø som fiber? Oppdelt linfrø ble det advart mot for de ble heller ikke løst opp, og kunne være irriterende for tarmslimhinnen. Stemmer dette?

Lise svarer

Næringsstoffene i malte linfrø tas opp i tarmen, mens hele linfrø går tvers gjennom og hjelper til på fordøyelsen. Linfrø er rike på fiber, omega-3, flerumettede fettsyrer, vitamin E og B og blant annet mineralene jod, jern, sink, magnesium og kalsium.

Vær obs på at linfrø inneholder cyanogene glukosider som frigjøres til blåsyre (hydrogencyanid; HCN) i magen. Når man spiser hele linfrø, er det bare en liten del av linfrøene som brytes opp - de fleste svelges hele. Derfor er risikoen for å få i seg blåsyre mye mindre enn hvis man spiser malte eller knuste linfrø. Blåsyren reduseres hvis de malte linfrøene varmes opp i minst 20 minutter på minimum 90-100 grader, så noe malte linfrø kan man få seg såframt de er oppvarmet i væske, for eksempel i grøt eller brød.

Jeg har ingen kjennskap til at oppdelte linfrø ikke blir løst opp og dermed er irriterende tarmslimhinnen.