Må jeg droppe chili på grunn av cøliakien?

Hei. Jeg har nettopp fått vite at jeg har cøliaki (Marsh 3b-3c). Jeg er glad i sterk mat, og øser gjerne på med chili og chilisaus når jeg spiser. Det kan ofte bli så sterkt at jeg blir svett, får tårer i øynene og egentlig ikke klarer noe annet enn å puste til det går over. Kan det tenkes at denne sære hobbyen bør legges bort en stund nå som tarmene mine skal bli seg selv igjen? Eventuelt redusere styrken for en stund?

Trond svarer

Vi har ikke noe data på dette, så det må bli et svar basert på synsing. Chili kjennes sterkt ut fordi det aktiverer egne reseptorer for substans p (pain). Capsaicin, som er den aktive bestandelen i chili, gjør ikke skade, det bare føles slik. Tynntarmen din har reagert på gluten i hvete (bygg og rug), og den betennelsen blir langsomt borte etterhvert som du spiser (strikt) glutenfri mat. Litt chili fra eller til spiller nok ikke så stor rolle, men som du vet, spiser du sterk chili så kan det svi i baken, så den aktive substansen kan påvirke hele tarmen. Men om dette har noen betydning for tilhelingsprosessen har man nok ingen data på, så da blir det en vurdering om du skal være på den sikre, forsiktige siden (ro ned chilibruken til du har kommet i bedring), eller en mer uvøren holding om at det ikke spiller så stor rolle bare du holder deg glutenfri.