Kan jeg fortsatt ha betennelse i tarmen selv om jeg lever helt glutenfritt?
Hei, ser i nyeste glutenfri at noen har fått påvist betennelse i tarmen til tross for glutenfri kost. Det er mulig at de med litt restverdier på blodprøver kan ha betennelse i tarmen. Jeg har P-Transglutaminase (tTG) IgA:Negativ (2,3) P-Deamidert gliadinpeptid IgG:Negativ (4,1). Skal ikke disse prøvene være under 2? Legen sa de var ok. Er det mulig at jeg har litt betennelse i tarmen? Om betennelsen er så liten som i forskningsprosjektet til Stamnæs (at de ikke vises med vanlig biopsi), vil det utgjøre en større risiko for negative konsekvenser? Som tarmkreft, beinskjørhet, vitaminmangel. Blir man sett på som frisk med denne lille betennelsen? Eller vet de ikke det enda?
Åse, 12. mars 2021 18:43
Trond svarer
Den betennelsen man ser etter en viss tid på GFD ser man antagelig hos svært mange voksen-diagnostiserte cøliakere og er godt kjent. I finske undersøkelser fant man at det tok >10 år på GFD før 90% av cøliakerene hadde normal slimhinne. At immunsystemet har hukommelse og plasserer seg der man tidligere har hatt reaksjoner er også godt kjent. Det tar tid å bli helt bra av sin cøliaki på GFD, et har vi sagt i mange år nå. Mange føler seg "normalisert" først etter ca 3-5 år på GFD så det er betydelig rest-betennelse i tarmen, selv på GFD. Vi har ingen holdepunkter for at dette skal gi noe økt risiko for noe da dette nok er et generelt fenomen avhengig av hvor syk og hvor gammel man er på diagnosetidspunktet, desto eldre og desto sykere man er, desto lengere tid tar det å bli frisk. Det viktigeste risikomomentet for de tingene du nevner, er hvor lenge man har hatt udiagnostisert aktiv cøliaki.
Trond S. Halstensen, 17. mars 2021 18.24