Hvor forsiktig må vi være for å unngå kontaminasjon?

Spm. om kontaminasjon ved måltid med et barn med cøliaki: Hva bør jeg gjøre hvis jeg spiser glutenholdig tacolefse og deretter skal: 1) rulle sammen glutenfri lefse til barnet? 2) bruke samme skje til grønnsakene som barnet også bruker til å forsyne seg? 3) bruke skjeen til rømmen og gni rømme på tacolefsen? Andre spm: tror dere det er fare for betydningsfull kontaminasjon via: 4) oppvaskkost etter f.eks. oppvask av kjele med glutenholdig saus? 5) vanndamp fra koking av glutenholdig pasta i kjele like inntil kjele med glutenfri pasta? (har store silikonlokk som kan sende damp ned i motsatt kjele hvis plassert ved siden hverandre). På forhånd takk for svar - ny tilværelse for oss og vanskelig å vite hvilken linje en skal legge seg på her, med mål om å unngå inflammasjon!

Lise svarer

Ulike undersøkelser viser at det er veldig liten sannsynlighet for glutensmitte ved den type mathåndering som du beskriver. Men man kan aldri være 100 % sikker, så det er lurt å lage seg noen forhåndsregler. Først å fremst så er det viktig å påpeke at det ikke finnes «usynlig gluten», dvs. at det må være synlige spor, smuler etc. før det er såpass mye at det kan gi en reaksjon.

Her er svar på dine nummererte spørsmål: 1) Passe på at man er ren på hendene når man ruller sammen barnets tacolefse. 2) Å bruke samme skje til grønnsakene er ikke noe problem. 3) La være å gni rømmen ned i tacolefsa, legg den heller oppå for eksempel kjøttdeigen. 4) Oppvaskkosten kan selvfølgelig bli kontaminert. Tips: vask den i oppvaskmaskinen, så blir den ren. Ha to oppvaskkoster så vil en av de hele tiden være ren og tilgjengelig. 5) Vanndamp er glutenfri. Det er kun vann i vanndamp.

Man må selvfølgelig være nøye når man håndterer glutenfri mat, men samtidig er det greit å vite at man ikke trenger å være «unødvendig» nøye.