Er det farlig for tarmen å reaktivere cøliakien før en gastroskopi?

Hei, jeg har et spørsmål til som bekymrer meg en del. Jeg har begynt på glutenholdig kost for å ta gastroskopi, og må spise dette i seks uker og jeg er veldig dårlig. Jeg blir bekymret over at tarmen min vil kollapse og slutte å fungere som den skal i løpet av disse seks ukene og etter at jeg er ferdig med å spise gluten. Jeg blir veldig redd for å utvikle sykdommer på grunn av at jeg spiser gluten. Spørsmålet mitt er om det er farlig for tarmen at jeg reaktiverer cøliakien eller går det som oftest greit? Hvor lang tid vil det ta før jeg kan begynne å ha et normalt liv igjen etter at jeg er ferdig med å spise gluten?

Trond svarer

Cøliaki er en autoimmun reaksjon på gluten, desto mer gluten man spiser, desto mer cøliaki-aktivitet har man. Det tar tid å utvikle de klassiske tegnene på cøliaki, derfor minimum 6 uker. Men det er mye i hveten man kan reagere på, utover gluten. Klassisk er reaksjon på de ikke-absorberbare FODMAP-karbohydratene i hveten (Fruktaner). Dersom det er dette man egentlig reagerer på, så kan man bytte ut brødmat (hvete) med "Glutenmel" som er nesten rent gluten som man får kjøpt på helsekostforetninger og på nettet. Vei opp ca. 5-15 gram glutenmel som du spiser i løpet av dagen. Desto mer desto bedre mhp. cøliakiaktiviteten. Dersom du også reagerer såpass kraftig på dette, så kontakt legen din for fornyet blodprøve.

Tarmen blir bra igjen, etter provokasjonsperioden (på GFD).