Får jeg i meg de næringsstoffene jeg trenger?
Hei! Jeg har begynt å spise glutenfritt (for ca. 1 1/2 år siden) fordi det føles bedre og mer riktig for kropp og sinn. Jeg har tatt test for cøliaki, men den ble negativ. Mitt spørsmål er knyttet til bekymring for ikke å få i meg riktige næringsstoffer. Siden jeg nå ikke spiser hvete, rug eller bygg så er jeg usikker på om jeg over tid får i meg alle næringsstoffene jeg trenger. En grov oversikt over det jeg rullerer på å spise til daglig: havre, teffmel (sjelden), qinoa, glutenfrie knekkebrød med mye frø og kjærner, frukt og grønnsaker, kjøtt/fisk en sjelden gang i blant, nøtter, belgfrukter. Jeg spiser ikke meieriprodukter. Har dere noen tips eller råd til hva jeg bør sørge for å spise i tillegg for å kompensere for de kornslagene jeg har kuttet ut?
Bernt, 02. september 2022 13:11
Lise svarer
Det høres ut som om du spiser både sunt og godt :-) Havre, teff og quinoa er gode erstatninger for de glutenholdige kornproduktene. Du kan jo i tillegg prøve deg på bokhvete, som er veldig næringsrikt og inneholder spesielt mye magnesium. Siden du ikke spiser meieriprodukter bør du passe på å kompensere for manglende jodinntak med feks sjømat.
Lise F. Pedersen, 07. september 2022 18.00
- Kategorier:
- Glutenintoleranse
- Kosthold
- Ernæring