Hvilke melsorter og ingredienser bør inngå dersom man skal få et ernæringsmessig sunt glutenfritt brød?

Jeg har såvidt begynt å sette meg inn i verdenen av glutenfri baking, og da særlig brød. Når det gjelder brød bør jo disse være ernæringsmessig sunne og ikke kun magefyll, men jeg blir veldig i tvil når jeg leser på innholdsfortegnelse på de ulike glutenfrie melmiksene som selges. De virker som de inneholder mye som ikke virker veldig sunt, som stivelse, maismel o.l. Hvilke melsorter og ingredienser bør inngå dersom man skal få et ernæringsmessig sunt glutenfritt brød?

Lise svarer

Mange melmikser inneholder som du påpeker mye stivelse og andre stoffer av ulike slag (fortykningsmidler, emulgatorer, osv). Disse brukes i utstrakt grad for å bedre egenskapene og smaken til den glutenfrie baksten. Dersom man har kapasitet og lyst, anbefaler vi å bake egne brød av glutenfritt fullkornsmel som havre (gryn kan kvernes til mel i blender eller stavmikser), sorghum, teff, quinoa, bokhvete, hirse, etc. Fullkonrsrismel og maismel er også helt fint å bruke i glutenfri bakst. Ofte bør man bruke en blanding av melsorter grunnet ulike egenskaper og smak. I tillegg kan det være lurt å bruke psyllium frøskall som bindemiddel (fiber som fungerer som glutenerstatning), og tilsette frø og kjerner. Ellers vil bruk av f.eks. revet frukt/grønt (gulrot, eple, squash), meieriprodukter (kefir, kulturmelk, cottage cheese), og egg gi en saftigere, mer holdbar og ikke minst sunnere bakst. NCF holder bakekurs over store deler av landet, så delta gjerne på kurs dersom du ønsker å lære mer om glutenfri bakst fra våre dyktige og erfarne bakeledere! Vi har også gode oppskrifter på hjemmesidene våre.