Hvor skadelig er det å få et par uhell i året?

Dere anbefaler ofte å ikke være hysteriske, men leve et mest mulig normalt liv med cøliaki. For min del fører det til at jeg får i meg gluten fra tid til annen, hvis jeg ikke er på hugget 100 % og tenker på alle muligheter for forurensing. Dette skjer når jeg spiser på restaurant eller hos andre. Å ikke være nøye, er f.eks å lese meny og bare spørre én gang om det er helt sikkert at retten er glutenfri, ikke spørre om ingredienslister, dobbeltsjekke det som leveres osv. Eller stole på en hjemmebakt kake som skal være glutenfri. Hvor skadelig er det å få et par uhell i året? Tåler spor.

Trond svarer

Ja, livet skal leves, så man må finne en gylden middelvei mellom det å holde seg 100% super glutenfri med mye styr i hverdagen og det å finne en praktisk tilnærming som i praksis fungerer. Men i disse rådene ligger det ikke å ta det for gitt at kelnere på resturant vet/bryr seg om hva som er ekte glutenfritt. Da må man være nøye for dersom du spiser en glutenholdig saus så er ikke dette akkurat spormengder med hvetemel. Når du da likevel tar risikoen på å bestille ting man ikke helt vet hva består av siden kelneren sier det er glutenfritt, så utsetter du deg for det du jo tydeligvis vet, å bli gluteneksponert. Hvor skadelig det er, er det ingen som vet eksakt da det ikke er gjennomført noen undersøkelser på dette.  Det er en person i england som har undersøkt hvordan det ser ut nede i tarmen rett etter et glutenmåltid hos en cøliaker og det så ikke så pent ut. I tillegg tirrer du immunsystemt som derved får en immunaktiverings boost, og opprettholder anti-gluten immun-beredskapen lengere enn de ellers ville ha gjort om du aldri hadde uhell. Det tar sin tid å bli helt frisk av en voksen-diagnostisert cøliaki, og vi må anta at det tar ennå lengere tid dersom man til stadighet reaktiverer immunsystemet.