D-vitaminmangel er vel en kjent problemstilling hos personer med cøliaki?

Hei. Jeg har hatt cøliaki siden 2011 og spiser glutenfri kost. Jeg har målt D- nivået mitt til 58 nmol/L i sept. Har tilgang på Vicotrat 100000 E, satte en injeksjon av det og fortsatte med tilskudd. Nå i mars målte jeg den til 53 (altså lavere). Det skjønner jeg ikke noe av. Det må vel bety at jeg ikke tar opp D-vitaminen i tablett-form. Dette er vel en kjent problemstilling hos personer med cøliaki? Har du noen tips? Jeg ønsker nivået over 75 nmol/L. Kan man med cøliaki få D-vitaminen på blå resept?

Trond svarer

Dersom du har spist GFD siden 2011 (12 år), så er nok tarmen din såpass normalisert at det du leser om cøliaki (=aktiv cøliaki) ikke gjelder for deg som har en diett-behandlet, inaktiv cøliaki. Man må skille mellom millimolare konsentrasjoner (mmol), mikrogram konsentrasjoner og E som er en gammel betegnelse på aktivitet (internasjonale enheter (IE) eller bare E. Jeg klipper fra legemiddelhåndboken: 

"Lettgradig vitamin D-mangel behandles med 800–1200 E per dag (1 E = 0,025 μg, så ca 25 mikrogram Vitamin D3 pr dag). Dersom du selvadministrerer 1ml  av 100 000 IE Vit D3/ml så fikk du i deg veldig mye vit D3 på engang og det er heller ikke så lurt.(tilsvarer altså 1000 ganger anbefalte daglige dose). Du behøver egentlig kun å ta tilskudd via kosten/multivitamin tabletter. Dersom det viser seg at du har en spesiell medisinsk årsak til å skulle trenge mer vitamin D enn det du kan få fra kosten/kosttilskudd, så kan du få dette på "blå resept".