Jeg har cøliaki, men reagerer ikke på gluten, kan jeg fortsette å bare spise gluten?

Hei, jeg har nylig fått vite jeg har cøliaki og reagerer ikke på gluten med symptomene jeg merker. Har hørt at symptomene kan bli mye verre etter man starter på glutenfritt. Vil dette skje uansett om man begynner må spise GF eller ikke? Hvis ikke, er det ikke da bedre å fortsette å spise gluten?

Trond svarer

Først, vær glad de fant at du hadde cøliaki, så du kan bli frisk på glutenfri kost. Men, vil du muligens si: "jeg føler meg jo ikke syk og ikke reagerer jeg på gluten-mat heller så hvor farlig kan det være". Da vil jeg svare deg at: "Du vet ikke hva det vil si å være frisk. Du har nok vært cøliakisyk siden barneårene. Du tror muligens at alle med cøliaki må ha vondt i magen, ha diare og vanskligheter med å legge på seg, og det har jo ikke du, men slik er det ikke. De fleste med udiagnostisert cøliaki har det som deg nå, og så etter 1-2 år på GFD så kan de fortelle hvor mye bedre livet har blitt. Særlig har de fått mer energi, noen har fått bedre mage-tarm funksjon, noen merker at humøret er bedre, og de færreste går tilbake på "normal" kost. Så jeg anbefaler deg å spise glutenfritt (det går greit bare man husker på det) i minimum 1-2 år før du gjør deg opp en mening om du skal fortsette eller ta helserisikoen som følger med å spise gluten når man har cøliaki. Det er en klar overdødlighet for de som fortsetter å spise gluten på tross av sin cøliaki. Test det ut, du vil ikke angre.