Jeg reagerer kraftig på glutenprovokasjon, hva bør jeg gjøre?

Jeg har startet på glutenkost for første gang på to år og må spise gluten i 6 uker for å ta gastroskopi. Jeg fikk store reaksjoner ved at jeg har veldig diaré og magekramper. Jeg er redd dette vil vare hver dag i seks uker. Hva kan jeg gjøre? Jeg vil ikke ha disse symptomene hver dag. Må jeg spise gluten hver dag eller kan jeg spise annenhver dag? Jeg er bekymret for helsa mi og trenger litt informasjon fra dere. Jeg lurer på hvor fort symptomene mine vil bli borte etter at jeg har sluttet på gluten kost? Er det også verdt å gå gjennom dette for å få diagnosen? Håper dere kan svare meg!

Trond svarer

Dersom du reagerer så sterkt på hvete/brød så har du enten en tydelig cøliaki og burde raskt få økende antistoffnivåer i blodet (TG2-IgA) eller du regerer på andre deler av hveten som de ikke-absorberbare FODMAP karbohydratene, og da reagerer du som en IBS pasient (tykktarmkatarr) med gassproduksjon og diare. Du kan erstatte brødspising med å spise 10-15 gr. gluten som du får kjøpt på nettet og i helsekostbutikker som "glutenmel". Vei opp 10-15 gram og strø det på annen mat så kan du provosere deg med gluten uten å få i deg andre ting i hveten, som du muligens reagerer på. Reagerer du så kraftig på glutenmelet så ta kontakt med legen din og forhør deg om ny blodprøve etc.