Hvorfor må det ikke merkes på produktet når glukosesirup og andre ingredienser er fremstilt av hvete?

I går kl 14 spiste eg en karamell som inneholdt glukosesirup av hvete. Det gikk en time og eg klarte ikke å holde meg våken. Inn og ut av søvn til neste dag. Magevondt og obstipert i dag. Eg spiser bare naturlig glutenfri mat, og dette var et engangstilfelle. Hvorfor må det ikke merkes på produktet når glukosesirup og andre ingredienser er fremstilt av hvete? Dette gjør det jo enda verre å navigere i matproduktene. Eg tåler heller ikke glutenfri hvetestivelse og glutenfri byggmalt. Heller ikke glutenfritt øl. Eg blei skikkelig dårlig og sinnsykt trøtt av en enkelt karamell. Det hadde jo vært mye lettere viss dette måtte merkes på produktene?

Trond svarer

Glukosesirup fra hvete oppfattes (er målt å være) som et rent industriprodukt som kun inneholder glukose, og ikke noe proteiner fra hvete. At det var årsaken til din fysiske reaksjon er vanskelig å forstå, rent medisinsk. Man må være åpen for at angsten for hva man spiste gjorde deg søvnløs og ga deg endel plager i etterkant. De som har blind-testet personer som mener de reagerer på enkelt-matvarer har stort sett blitt "skuffet" ved at kun 10% av de som selv mener de reagerer, reagerte på den angjeldende matvaren når de ikke visste hva de spiste. Vi mennesker er veldig flinke til å tolke hendelser inn i et mønster med årsak-virkning, men det er ikke alltid slik vi tror det er. Det var ved dobbelt blindtesting vi, og andre kunne vise at de som mente de hadde ikke-cøliakisk glutensensitivitet, ikke reagerte på gluten, men på noe annet i hveten, slik som de ikke-absorberbare FODMAP karbohydratene (Fruktaner) som derved ga en IBS-liknende reaksjon.