Klarer sjeldent å slappe av når jeg spiser hos andre eller ute

Hei! Når jeg spiser hos andre eller ute, så klarer jeg sjeldent slappe av. Jeg bekymrer meg mye, og kjenner etter om jeg blir dårlig. Jeg er veldig redd for å kaste opp eller akutt måtte på do. Syns det er flaut når jeg har fått i meg noe, for da må jeg på do på sekundet. Det er mye lyd og lukter vondt. Derfor er jeg veldig redd for at dette skal skje hjemme hos noen, ute i bybildet eller et sted hvor det er vanskelig å få tak i en skjermet do. Hvis jeg blir redd fordi jeg ser en risiko på tallerkenen, sier kjæresten min at det er vanskelig å føre en samtale med meg. Dette begrenser meg veldig i det sosiale lag, på jobb og på reise. Hvor går grensen mellom hva som er rimelig og urimelig å bekymre seg for når man har en ekte magesykdom som cøliaki? Kan jeg ha utviklet en slags spiseforstyrrelse ved at jeg er så redd for at mat ikke skal være trygt?

Trond svarer

Du er redd for en reell situasjon, ingen liker å måtte fly på do, og på de offentlige uskjermete doen er det lett å føle flauhet. Men, som du sier, hvor går grensen mellom forsiktighet og altoppslukende "angst". Noen resturanter kan garantere glutenfri mat, noe mat er det høyerer riskiko for at kan inneholde gluten enn andre (f,eks. sauser). Man må lære seg til å leve med den begrensningen cøliaki gir, uten at det blir en for stor "greie". Det viktigeste er å lære seg til å spørre nøye om matinnholdet når man er ute og velge "sikre" menyer, ting man har spist før som går greit. Ettersom årene går vil du spise mindre ute og mer hjemme hvor du har kontroll, så det ordner seg i det lange løp. Men mange som reagerer akutt på gluten har samme redsel som deg, og det er naturlig, det er vondt å få vondt i magen!

Angsten for å reagere kan godt ha tatt litt for mye plass, så du bør trene deg opp til å bli litt modigere, muligens ved å gå ut for å spise og da velge "sikre" matvarer/retter. Men usikkerheten vil alltid være der, så det koker ned til hvordan du skal takle denne angsten? La den bli altoppslukende eller forholde deg til den som når du går over gaten (biler er farlige, men vi må forholde oss til dem). Velg så rene retter som mulig (biff og salat uten saus), gå der det var greit sist, og dersom det skulle gå skeis, tenk at ingen vet hvem du er så bare la det stå til.