Hva slags risiko tar jeg ved å begynne å spise gluten igjen?

Hei, jeg oppdaget tilfeldigvis cøliaki i voksen alder og har nå spist glutenfritt i to år. Gastroskopi viser at tarmtottene er fine igjen, men selv merker jeg ingen endring. Betyr det at det er mindre viktig for meg å leve glutenfritt? Hva slags risiko tar jeg ved å begynne å spise gluten igjen?

Trond svarer

Cøliaki er en autoimmun prosess hvor det dannes autoantistoffer mot enzymet Transglutaminase-2. Når man spiser glutenfritt så stopper prosessen opp, og man tilfriskner. Det er i utgangspunktet en systemsykdom, men rammer tarmen sterkest. Dersom du begynner å spise gluten igjen vil du på ny bli cøliakisyk, og hvor syk du blir avhenger av mengden gluten du spiser og hvor lenge du spiser det. Cøliaki-sykdommen kommer langsomt og forsvinner langsomt (på glutenfri mat). Jeg kan ikke anbefale noe annet enn at du spiser glutenfritt. Har man aktiv cøliaki (fordi man spiser glutenholdige produkter), så risikerer man å bli sykere enn man var før, og statistisk er det en klar overdødlighet hos personer med aktiv (ubehandket) cøliaki så....