Er det noen matvarer jeg bør holde seg unna når jeg føler med litt dårligere?

Hei, jeg fikk diagnosen for litt over ett år siden og har spist glutenfritt siden. Jeg ble mye bedre allerede en uke etter at jeg kuttet ut gluten. Iblant føler jeg at jeg går tilbake til stadiet jeg var på før diagnosen, muligens en lettere utgave. Jeg er usikker på hvorfor, kanskje har jeg fått i meg noe gluten uten å vite det. Spørsmålet er om det er en særlig diett som er gunstig hvis man først har blitt redusert. Jeg merker det gjerne på mage/rygg og i form av tretthet. Er det noen matvarer man bør holde seg unna i en slik periode? Er det vanlig å ta tilskudd når man har cøliaki, eller skal dette i utgangspunktet være unødvendig etter hvert som tarmene blir bedre?

Lise svarer

Selv om du har kuttet ut gluten, kan det ta en stund før magen blir bra. Noen cøliakere vil alltid merke ubehag innimellom. Det kan være glutenforurensing – eller det kan være noe annet. En del cøliakere har også utviklet irritabel tarm (IBS), eller har IBS-liknende plager. Da kan man prøve ut et kosthold med mindre kortkjedete karbohydrater- såkalt lavFODMAP-kost – som har vist seg å redusere plagene hos mange. Du kan lese mer om denne dietten mange steder på nettet. Blant annet her: www.helse-bergen.no. LavFODMAP er anerkjent av norsk helsepersonell og har hjulpet mange. Kanskje du vil ha nytte av å føre en kostdagbok, der du noterer ned det du har spist når du har fått ubehag/plager. Kanskje det kan klargjøre noe? Snakk gjerne med fastlegen din eller en spesialist om det.

Når det gjelder tilskudd er det vanlig når man er nydiagnostisert. Etter hvert som tarmen reparerer seg, bør man ta behovet opp til ny vurdering. Sjekk med legen din om du fortsatt har noen vitamin- eller mineralmangler og ta tilskudd deretter. Tran eller D-vitamin bør du ta i alle måneder med «r» i.