Noen mulighet for å få dekket tannpleie fra staten?

Hei. Jeg fikk diagnose cøliaki for 3 år siden (kun gastro påvist, blodprøve slo ikke ut), jeg ble testet flere ganger i oppvekst men blodprøver slo ikke ut. Noen år før jeg fikk diagnosen ba min tannlege om min tannjournal fra barndommen da hun skulle sjekke om det sto merknader ang mine 6 års jeksler da disse hadde dårlig emalje. Det sto ingenting i journalen. Kan emaljefeil på tennene skyldes cøliaki? Noen mulighet for å få dekket tannpleie fra staten og hvordan går man eventuelt frem? I tillegg til cøliaki har jeg psoriasis og vestibulær migrene. Jeg opplever en del smerte fra ledd i hender, knær og hofte. Dette er ikke revmatisk og legen kan ikke forklare dette (vært hos revmatolog ingen tegn til endring ledd). Kan cøliakien forårsake leddsmerter når jeg har levd glutenfritt i 3 år? Finnes det spesialister som ser på sammenhengene av slike sykdommer som du kan anbefale? På forhånd takk for svar.

Trond svarer

Ubehandlet cøliaki i barneperioden hvor man danner sine permanente tenner (ca fra 0,5 mnd alder til 6-7 år alder), kan gi emaljeskader på de permanente tennene. Skal man få dekket reparasjonsomkostninger etter 18 år så pleier man å måtte ha dokumentert emaljeskaden hos tannlegen før 18 års alder (helst da hos barnetannlegen). Dersom emaljeskaden er veldig typisk den man ser hos cøliakipasienter så kan man sikkert søke om å få reparasjonsskaden dekket ,men det blir da et dokumentasjonsproblem for å sannsynliggjøre at dette er sekundære emaljeforandringer til en ubehandlet cøliaki i barneårene.

Plager man har pga. ubehandlet cøliaki vil gå tilbake på glutenfri kost, selvom det kan ta litt tid for de som får diagnosen i voksen alder. Etter 3 år burde du merket en bedring av de plagene som evnt. er pga cøliakien. Men det å ha cøliaki er forbundet med en økt forekomstav annen autoimmun sykdom. Jeg kjenner dessverre ikke til leger som er spesielt interessert i sammenhengen mellom disse sykdommene. Men om noen av de fenomenene du opplever skyldes din cøliaki så vil de roe seg /bli borte på glutenfri kost.