Er ikke havre glutenfritt?
Jeg har ikke fått påvist noen ting, men etter at jeg begynte på glutenfri diett har plagene forsvunnet. Jeg tåler også å spise/drikke ting med «spor av gluten». Hvis jeg ved uhell spiser gluten reagerer jeg vanligvis etter 2-3 timer. I dag brukte jeg Mylk havre og mandel «melk» i kaffen min kl 12 på morgenen, og kl 20:00 på kvelden ble jeg dårlig i magen. Altså 8 timer senere. Er det denne melken? Burde jeg ikke reagere fortere når det er snakk om væskeinntak? Står ingenting om at det er gluten i på den esken. Men «havre» står i markerte bokstaver. Er ikke havre glutenfritt? Eller i verste fall med «spor av gluten»?
Malin, 9. september 2021 01:49
Lise svarer
Inneholder et produkt havre, og det ikke er merket glutenfri på emballasjen, kan det være forurenset av andre glutenholdige kornsorter. Derfor anbefaler vi at de med cøliaki bruker kun glutenfri havre, som er garantert ren. Men, det er kun «spor av» gluten i vanlig havre, og vanlig havremelk inneholder ofte lave mengder gluten og sjelden mer enn 100 ppm. Hvis du har brukt dette i kaffen (små mengder) og du reagerer 8 timer senere, kan jeg ikke forstå at det er Mylk havre og mandel som har forårsaket disse plagene. Jeg tenker at det må være noe annet du har fått i deg, eller at du rett og slett har blitt dårlig i magen av andre årsaker. Håper du finner ut av det!
Lise F. Pedersen, 15. september 2021 18.00
- Kategorier:
- Glutenintoleranse
- Håndtering
- Ernæring