Kan melken være årsaken til smertene?

Jeg fikk diagnosen cøliaki i august 2024, etter minst 40 år med symptomer. Har ikke rørt noe med gluten siden, tar alltid med egen mat uansett hvor jeg er. Likevel har jeg tre ganger siden august 2024 fått akkurat samme smerter som om jeg har fått i meg gluten. Ernæringsfysiolog sa at dette kan skje fordi tarmen tar lang tid å bli frisk. Hvor lenge må jeg regne med å oppleve slike smerter. Jeg er svært glad i melk. I dag har jeg inntatt nesten en liter. Det er jo ikke gluten i melk og jeg inntar gjerne en liter i løpet av en dag, uten at det slår ut som i dag. Det tar ca 4-7 timer før smertene gir seg....

Trond svarer

Blir man diagnostisert med cøliaki i voksen alder bruker man gjerne lang tid på å bli helt frisk (ofte >3 år) selv på streng glutenfri diett. I fasen der immunreaksjonen klinger av, vil du ha ulik evne til å bryte ned melkesukkeret (mangler eller har redusert mengde melkesukker/laktose-nedbrytende ensymer (laktase) i tynntarmen). Mengden spiller da en rolle. Selv de med medfødt manglende evne til å bryte ned melkesukkeret i voksen alder, tåler litt søt-melk (ca 1 dl) før de får problemer med magen. Det er altså en terskel for hvor mye melk man tåler. Når du drikker en hel liter så kan du lett overstige den terskelen og da går melkesukkeret ufordøyd til tykktarmen hvor tarmbakterier bruker det som næring og det kan lett gi diare og mye gass (og mageknip). Det tok >10 år før 90 % av finske cøliakipasienter på glutenfritt kosthold var "friske" i tynntarmen (de ble ikke helt friske), og 60% av amerikanske cøliakipasienter blir ikke friske (de sliter med matvaremerking og tilgangen på glutenfri kost). Du bør redusere på melkedrikkingen og se om ikke det hjelper på magevondtet.