Reagerer jeg på gluten selv om det ikke fanges opp på blodprøver før etter 6 uker?

Jeg sluttet på glutenfri diett og hadde negativ cøliaki blodprøve 10. februar, etter 3 uker hvor jeg spiste mye gluten. 3 uker etterpå var den en del forhøyet IgA:Positiv (93,4)*H ([ 14,9). Reagerer man på gluten selv om det ikke fanges opp på blodprøvene før etter så lang tid? Eller har jeg bare en høyere tåleranse for gluten enn en annen person med cøliaki har?

Trond svarer

Hvor lang tid det tar å reaktiver sin cøliaki varierer, men som du muligens vet så må det gå minimum 6 uker før man kan forvente at en glutenprovokasjon reaktiverer cøliakien og den blir diagnostiserbar ved at den blir synlig på blodprøver og på tynntarmsbiopsiene. Du har cøliaki og bør ikke tvile mer. Dersom du nå ønsker en formell diagnose (og ikke har det) så fortsetter du å spise gluten til du har tatt tynntarmsbiopsien, desto mere gluten du orker å spise i perioden frem til biopsitagning, desto høyere sannsynlighet er det for at tynntarmsbiopsien din blir konklusiv (les: viser tydlige tegn til cøliaki).