Hvilke konsekvenser kan det ha for kroppen og helsa mi at jeg har spist gluten i 9 år med cøliaki?

Hei. Jeg har vært syk med cøliaki i 9 år pga. svikt i helsevesenet, og at verken jeg eller fastlegen min har blitt informert om biopsisvar. Hvilke konsekvenser kan det ha for kroppen og helsa mi at jeg har spist gluten i 9 år med cøliaki? Ser i spørsmålsarkivet at dere svarer at det er viktig å spise glutenfritt når en har cøliaki. Det har jeg desverre ikke fått mulighet til før nå pga. forsinket diagnose.

Trond svarer

Det er helt avhengig av hvor mye gluten som konsumeres og hvor syk man er med aktiv cøliaki. Vi vet fra tidligere undersøkelser at en cøliaker må være glutenfri for å være frisk. Desto lengre man er udiagnostisert og har aktiv cøliaki, desto større fare er det for å få andre sykdommer. Men mange reduserer på brødmengden de spiser og lever i praksis på lav-gluten, og da har de ikke så stor aktivitet i sin cøliaki, noe som kan forklare hvorfor 75% av alle voksne cøliakere i Tromsø var udiagniostiserte. Men prinsippielt har du blitt påført en potensiell helseskadlig- / prognosereduserende feil i helsevesenet og bør kunne søke erstatning.

I praksis er det veldig vanskelig å anslå hvor "skadet" du ble av hendelsen da det er helt avhengig av hvor cøliakisyk du har vært, som igjen er avhengig av glutenmengden du har konsumert i kombinasjon med din immunologiske reaktivitet.