Er fortsatt skeptisk til vanlig soyasaus.
Hei. Jeg forstår at vanlig soyasaus er lov nå, men er enda skeptisk. Er det slik at det faktisk er utført tester på alle slags vanlige typer soyasaus og produkter som er glutenfrie med vanlig soyasaus, som gjør at en kan gå god for det? At en faktisk vet det gjelder all soyasaus. Jeg har hatt ekstremt oppblåst mage og forstoppelse de siste dagene, og har ikke tenkt det er grunnet soyasaus eller teriyakisaus med soyasaus i, men er jo vanskelig å ikke lure på det, når dette er litt nytt.
Stine, 30. september 2025
Lise svarer
Har forståelse for at du er skeptisk. Det er nok mange som nøler med å spise vanlig soyasaus. Og er du bekymret, og tenker kanskje det kan ha sammenheng med dine mageplager, så synes jeg du fortsatt kan bruke glutenfri soyasaus. Den samme skepsisen var også tilstede når (glutenfri) havre ble lov. Mange nølte i mange år etter at havre ble tillatt før de torde spise den.
Jeg vil anbefale deg å lese artikkelen og den forskningen som ligger til grunn for fagrådets beslutning om å frikjenne tradisjonelt brygget soyasaus. Du finner den her på nettsidene våre: https://ncf.no/glutenfri-mat/kosthold-og-ernering/vanlig-soyasaus-er-glutenfri-og-kan-brukes-av-de-med-coliaki
Vil også nevne at i både den svenske og den finske cøliakiforeningen har vanlig soyasaus vært lov i mange år uten at det har ført til noen problemer.
Lise F. Pedersen, 01. oktober 2025 18.00
- Kategorier:
- Forskning
- Kosthold/mat