Bør vi kutte ut gluten?
Vi har hatt lav ferritin og folat siden 2019, kanskje før den tid. Vi har et sunt kosthold som burde dekke behovet. Spiser havregryn, brød, knekkebrød, kjøtt, kjøttpålegg, grønnsaker, kvitost, fisk og frukt, men får ikke opp verdiene, de synker gradvis. Nr 1 har p-ferritin på 19, skal være på 30 til 240. p-folat ligger på 7,3 skal ligge på>10,0. Person nr 2 har p-ferritin på 15 skal ligge på 30-240. p-folat ligger på 6 og skal ligge på >10. Bør vi prøve å kutte ut gluten for å se om det øker? Vi sliter begge med løs mage .
To stykker, 20. november 2024 15:27
Trond svarer
Nei, prøve spise glutenfritt er ikke den beste måten. Et glutenfritt kosthold fjerner mer enn gluten fra kosten, inkludert hvetens fodmap-karbohydrat "Fruktaner" som gir plager hos personer med irritabel tykktarmssyndrom (IBS). Har dere cøliaki så burde den la seg diagostisere på vanlig måte. Det er riktig at lave jernverdier og redusert folat er typisk for en aktiv cøliaki, men det er også mange andre årsaker til slike blodprøver. Det lønner seg å bli utredet for cøliaki med blodprøver og eventuelle tynntarmsbiopsier, mens dere spiser nok gluten. Cøliaki kan kun diagnostiseres når den er aktiv og det forutsetter et normalt glutenholdig kost.
Trond S. Halstensen, 20. november 2024 19.44
- Kategorier:
- Cøliaki
- Andre sykdommer/tilstander
- Symptomer