Havre.jpg

Glutenfri havre er supermat

På grunn av gode helseeffekter er interessen for havre økende over hele verden. Her får du vite hvorfor glutenfri havre er bra for deg – og inspirasjon til hva du kan lage selv!

Tekst: Lise Friis Pedersen, seniorrådgiver ernæring 


Havre har blitt et trendy helseprodukt – såkalt supermat – og spesielt i den vestlige verden spiser vi stadig mer havrebaserte matvarer som havregrøt, havrebrød, havrekjeks og frokostblandinger.

Havre i seg selv er glutenfritt, men fordi det kan forurenses av andre kornsorter under dyrking og høsting, anbefaler vi at dere kun bruker havre som er merket glutenfri.

Trendy spisesteder som serverer havregrøt og helsebloggere som snakker varmt om havre har også blitt en del av hverdagen. Her får du noen gode grunner til hvorfor havre er bra for deg. 

alt

En måte å bruke havre på er for eksempel å lage glutenfri granola.

Fiber

Havre inneholder 11 % fiber, hvorav en stor andel er løselige fiber, som gir en god tarmhelse og mindre risiko for forstoppelse og kreft i tykk- og endetarm. 

Betaglukaner

Av havrens fibermengde er 3-4 % såkalte betaglukaner. Vitenskapelig forskning viser at betaglukaner har mange helsefordeler, blant annet at det reduserer blodsukkernivået og

senker kolesterolet. Et daglig inntak av 2 dl havregryn kan senke kolesterolet med 5-10 %. Flere studier viser også at betaglukaner har en positiv effekt på blodtrykket, immunforsvaret og ser ut til å redusere betennelser i kroppen. 

En annen positiv egenskap som betaglukan i havre har er at det er en god prebiotika, dvs. at den stimulerer vekst av gode bakterier i tarmen.

alt

Våre grove horn fylt med ost og skinke har også sunne, glutenfrie havregryn i oppskriften.

 

Fytokjemikalier

En annen grunn til at havre betraktes som supermat er at den inneholder mye fytokjemikalier, et stoff med sterke antioksidantliknende effekter. Dette er plantens immunforsvar, men er også gunstig for mennesker, fordi det stimulerer kroppens eget forsvar som igjen vil kunne beskytte mot utviklingen av en rekke sykdommer – inkludert kreft. Foreløpig er det usikkert om dette skyldes antioksidanteffekten eller andre egenskaper hos fytokjemikaliene.

alt

Hva med å forsøke noen glutenfrie cookies med havremel?

 

Mett, fett og protein

Havre forsinker tømmingen av magesekken og gir økt metthetsfølelse, noe som er nyttig hvis man ønsker å gå ned i vekt. Havre er vår mest næringsrike og fettrike kornsort, men mer enn 80 % av fettet er det sunne umettede fettet. Havre har et høyt proteininnhold og veldig god proteinkvalitet.

Lettkokte eller store havregryn?

Når man lager store havregryn valses hele kornet, mens de lettkokte kuttes før de valses. Grunnen til at de heter lettkokte er at de er raskere å koke sammenlignet med de store. De store havregrynene holder deg mett lenger da magen må jobbe litt hardere for å frigjøre næringen.

alt

Bruk glutenfrie havregryn til å lage en deilig frokost, for eksempel kjøleskapsgrøt med bær er en favoritt!