NCF er skuffet over de nye kostholdsrådene 2024
Tekst: Tjodunn Dyrnes og Tone Amundsen Nyvold
Hans Otto Engvold, generalsekretær i Norsk cøliakiforening, er kritisk til at cøliaki ikke er tatt hensyn til i de nye kostholdsrådene som Helsedirektoratet presenterte torsdag 15. august.
– Vi jobber på flere arenaer for å få sunnere glutenfrie produkter ut i markedet, og har tett kontakt med både med produsenter av glutenfrie produkter, samt mel- og bakeribransjen for å få flere glutenfrie pseudokorn inn i Brødskalaen.
– Nå vil vi på nytt ta kontakt med helsemyndighetene for å forbedre de nye kostholdsrådene, slik at også de med cøliaki blir tatt hensyn til. Denne saken vil NCF følge nøye opp videre, sier generalsekretær Engvold.
Hva med glutenfritt kosthold?
Et av rådene Helsedirektoratet la frem på Arenadalsuka er: La grovt brød eller andre fullkornsprodukter være en del av flere måltider hver dag.
– Vi i NCF er skuffet over at våre innspill ikke er tatt til følge i de nye, norske kostrådene, sier Lise Friis Pedersen, seniorrådgiver ernæring i Norsk cøliakiforening.
– Vi savner fortsatt informasjon i kostrådene om hvordan anbefalingen om daglig inntak av fullkorn kan nås med et glutenfritt kosthold. Under spesifikasjon av målgruppen for kostrådene er de med sykdom og behov for glutenfri kost utelatt. Vi mener det er feil at disse utelates, fordi glutenfri kost er eneste godkjente behandling for personer med cøliaki, utdyper Friis Pedersen.
De nye kosholdsrådene 2024
Her er alle de nye kostrådene:
-
Ha et variert kosthold, velg mest mat fra planteriket og spis med glede.
-
Frukt, bær eller grønnsaker bør være en del av alle måltider.
-
La grovt brød eller andre fullkornsprodukter være en del av flere måltider hver dag.
-
Velg oftere fisk og sjømat, bønner og linser enn rødt kjøtt. Spis minst mulig bearbeidet kjøtt.
-
Ha et daglig inntak av melk og meieriprodukter. Velg produkter med mindre fett.
-
Godteri, snacks og søte bakevarer bør begrenses.
-
Drikk vann!
Ønsker et råvarebasert kosthold
– NCF synes også det er skuffende at vårt innspill til et helt nytt kostråd: “Velg mest mulig råvarebasert mat” ikke er tatt til følge. En anbefaling om et mer råvarebasert kosthold hadde gjort at NCF, med større tyngde, kunne ha anbefalt glutenfrie fullkornsprodukter framfor de mer næringsfattige og stivelsesrike glutenfrie erstatningsproduktene. Det samme gjelder ultraprosessert mat, sier seniorrådgiveren.
Gode glutenfrie fullkornskilder kan være glutenfri havre, bokhvete, hirse, teff, sorghum, quinoa, amarant. Du kan lese mer om de naturlig glutenfrie sortene her.
– Dette hadde vært et viktig grep for folkehelsen til de som av ulike grunner spiser glutenfritt, avslutter Lise Friis Pedersen.
Les hele Norsk cøliakiforenings forslag til Helsedirektoratet her.