Kan dere anbefale et produkt som bryter ned gluten?
Hei, Stemmer det at enzymet AN-PEP fra DSM er det mest effektive for å bryte ned gluten? Kan dere anbefale å ta dette når man er usikker på om mat kan være forurenset (f.eks. på restaurant)? Eller er det eventuelle grunner til å la være, som bivirkninger eller lignende? Har jeg forstått det rett at Swansons produkt “Gluten Rid” som inneholder “Tolerase® G” har dette enzymet? Kan dere anbefale dette spesifikke produktet, eller eventuelt andre som er lett tilgjengelige i Norge?
A, 16. desember 2024 10:09
Trond svarer
Prinsippielt har ingen av de mange gluten-nedbrytende enzymene blitt godkjent til bruk for de med cøliaki, kun for de som mener de har "glutensensitivitet/intoleranse". Jeg har ikke sett noen tester som sammenligner de ulike enzymenes effektivitet i et komplekst måltid i et menneske, men fordelen med noen enzymer er at de fungerer i magesekkens sure miljø, slik AN-DEP også gjør. Jeg kan ikke drive reklame eller anbefale noe produkt fordi dette skal man i utgangspunktet ikke "gamble" med. Jeg er klar over at mange sliter på resturanter, særlig i utlandet, og føler seg tryggere om de kan ta slike enzymtilsetning "for sikkerhets skyld", men da skulle vi gjerne hatt realistiske, sammenlignbare, uavhengige undersøkelser som angir hvor mye gluten de ulike enzymene klarer å bryte ned før maten kommer over til tarmen, og hvor nedbrudt det er. Slike tester mangler vi i dag. I tillegg er den subjektive opplevelsen av gluteneksponering veldig forskjellig fra person til person, så man må nesten måle i tarmen hvor mye restgluten det er igjen etter at man har spist både enzymer og glutenholdig mat, og i tillegg gjøre det med flere enzym-formularer.
Trond S. Halstensen, 18. desember 2024 19.10
- Kategorier:
- Cøliaki
- Glutenuhell
- Spise ute
- Kontaminering