Hva er det best å spise etter glutenuhell?

Vår 15 år gamle gutt fikk feil mat på flytur, og er nå helt utslitt etter en kraftig reaksjon på gluten. Han trenger næring som den vonde magen tåler. Og hva er det beste man kan spise som er skånsomt og næringsrikt nok for å restituere seg best mulig?

Lise svarer

Det er vanskelig å lage en «mal» for hva man kan gjøre etter å ha fått i seg gluten, da cøliakere har så ulike reaksjoner og så ulik varighet på plagene. Plagene kan være slapphet og slitenhet, tåkehjerne, oppblåsthet, forstoppelse og/eller diare, depresjon, hodepine og/eller smerter i muskler og ledd.

Men man kan jo forsøke noe av det som er listet opp under, litt avhengig av hvilke plager man har:

  • Passe på å få nok hvile/søvn. Ikke stress deg tilbake til hverdagen hvis du ikke absolutt må.
  • Få i deg nok drikke, gjerne tynn saft, buljong, urtete eller annet som har litt «næring» i seg. Kan gjerne også forsøke væskeerstatning hvis det er langvarig
  • Har man mye og plagsom diare kan man jo forsøke å se om det hjelper med Imodium eller kull. Hør med fastlegen eller på apoteket om hva som funker best
  • Spis mat som er lett å fordøye, som for eksempel glutenfri loff, ris, bananer, eggerøre eller potetmos. Om ikke maten er så næringsrik er ikke like viktig i denne sammenheng.