6-åringen har dårlig matlyst

Hei. 6-åringen har spist glutenfritt i 8 måneder nå, men overgangen til glutenfri kost er fortsatt krevende. Hun har til tider veldig liten matlyst og det er vanskelig å få i henne brød/fiberrik kost. Hun er også lei av grove vafler. Til frokost har vi ofte havregrøt, men det spises lite. Har slitt mye med forstoppelse. Nå har vi funnet Semper hamburgerbrød som hun godtar som rundstykke. På pakken står det "high fibre", men utseendemessig ser det mest ut som loff. Per 100g er det 273 kcal, 5,1 g fett, herav 0,6 g mettet fett, 49 g karbohydrater, herav 6,9 g sukker, 6,3 g kostfiber, 4,5 g protein, 1,2 g salt. Hvordan vil du vurdere dette som et alternativ i matpakken på skolen?

Lise svarer

Leit å høre at hun sliter med å spise, men det er dessverre ikke uvanlig hos barn med cøliaki. Noen blir veldig fort matleie og kresne og har liten matlyst. Forstår at dere blir fortvilte når det er vanskelig å få i henne fiberrike bakervarer. Men ikke glem at det er vel så mye fiber, om ikke mer i frukt, grønnsaker, bær, nøtter, frø og belgfrukter. Så prøv å supplere.

Når det gjelder Semper sine hamburgerbrød så har de et greit innhold av fiber, men hovedingrediensen (etter vann) er maisstivelse som er veldig næringsfattig sammenliknet med fullkornsmel. Det er også en del sukker i disse hamburgerbrødene, noe det ofte er i den typen bakervarer. Selvfølgelig kan hun kose seg med disse, men jeg anbefale at dere prøver å variere litt hvis mulig. Det er også viktig å huske at det som ligger oppå, og kanskje ved siden av, brødskiva også har betydning. Det er bedre å spise "loff" med ost , kjøttpålegg og litt grønnsaker enn å spise loff med sjokoladepålegg eller syltetøy.