Er symptomer en god indikasjon på om man spiser glutenfritt nok?
Hei. Jeg forstår at cøliakere reagerer veldig forskjellig på gluteninntak. Noen får ingen symptomer ved gluteninntak, mens andre får symptomer etter kun å ha inntatt smuler med gluten. Vet man om tarmen til cøliakere skades i like stor grad uavhengig av symptomene? Hvis vi eksemplifiserer med to personer med cøliaki. I årevis har begge fine kontrollblodprøver og opplever seg friske på sitt glutenfrie kosthold. Den ene inkluderer vanlig havregryn i kostholdet sitt, da den ikke får symptomer ved inntak av vanlig havregryn. Den andre er streng med å kun spise glutenfri havregryn, da den tidvis får symptomer ved inntak av vanlig havregryn. Kan man vite om begge opprettholder en tilstrekkelig behandling av sin cøliaki med sitt kosthold?
Elise, 11. juli 2024 14:44
Therese svarer
Dette er veldig gode, og komplekse spørsmål. Det vi vet fra forskning, er at symptomer ikke har noen assosiasjon med grad av tarmskade, og at vi med all sannsynlighet ikke kan stole på symptomer når det gjelder inntak av små mengder med gluten. Vi vet heller ikke så godt om symptomene ved gluteninntak innad i et individ har en lineær dose-respons kurve, eller ikke - altså om man kan stole på at man får de samme symptomene hver gang man spiser noe gluten, og at de blir økende med økt mengde.
En annen utfordring er at cøliakiprøvene som du nevner, ikke er gode nok til å bruke i oppfølging. Vi vet at de fungerer godt som indikator på tilheling av tarmen den første tiden etter at man har fått diagnosen, men at de egner seg dårlig til å vurdere gluteninntak dersom de først har blitt redusert til normale nivåer. Vi har heller ikke foreløpig noe godt verktøy å bruke i stedet for blodprøver (gullstandard ville vært samtale med klinisk ernæringsfysiolog, og ny biopsi ved mistanke om diettsvikt).
Når det gjelder havregryn, vet vi at vanlige havregryn har høy risiko for kontaminering - i mengder som er skadelig for en med cøliaki å innta. Derfor anbefaler vi sterkt å bruke merket glutenfri havre, selv om man ikke har symptomer, og blodprøvene er fine. Jeg snakker også med mange som mener at de er fullstendig symptomfrie, men så kan det vise seg at symptomene i stor grad opptrer utenom fordøyelsessystemet, slik at man ikke selv kobler dem til cøliakien. Jeg ville derfor anbefalt begge eksempelpersoner å holde seg til sertifisert glutenfri havre.
Therese Lensnes, 17. juli 2024 18.00
- Kategorier:
- Cøliaki
- Kosthold/mat
- Håndtering