Kan biopsiresultatene si noe om hvor lenge jeg har hatt cøliaki?

Etter biopsi har jeg nå fått diagnosen cøliaki, marsh grad 3b/3c. Jeg har fra før av lavt stoffskifte og historikk med sykemelding grunnet utmattelse. Min fastlege har aldri foreslått å teste for cøliaki, det skjedde etter mitt initiativ etter at datter fikk diagnosen. Burde ikke fastlegen sjekket for dette før, i og med at cøliaki og lavt stoffskifte ofte opptrer sammen? Kan man ut fra biopsi-resultatene si noe om hvor lenge jeg har hatt cøliaki? Har følt på sterk utmattelse de siste 4 år, men ingen magesmerter. Litt trist å tenke på at en enkel blodprøve potensielt kunne ha spart meg for en svært krevende tilværelse de siste årene.

Trond svarer

Nivået av antistoffene (TG2-IgA alias tTG-IgA),  eller graden av tarmendring sier ingenting om hvor lenge man har hatt cøliaki, bare om cøliakiaktiviteten ved diagnosetidspunktet. Vi tror de fleste voksen-diagnostiserte cøliakere har hatt cøliaki siden barneårene, men vi mangler data på det. At cøliakien blir forverret utover i voksen alder kan delvis skyldes endret immunreaktivitet, tilsvarerende det vi ser med andre autoimmune sykdommer og/eller at man har økt inntaket av glutenholdig mat. Cøliaki er en autoimmun reaksjon på gluten, og desto mer gluten man spiser desto sterkere blir reaksjonen.

Du har helt rett i at cøliakere oftere har annen autoimmun sykdom, som skjoldbruskkjertelbetennelse som kan gi lavt stoffskifte. I tillegg pleier vi å screene alle nære familiemedlemmer til de som får cøliakidiagnosen for cøliaki, da cøliaki ofte "run in the family". Hvorvidt legen burde ha..... er et spørsmål om kompetanse og om å komme på tanken, men når 75% av alle voksne med cøliaki i Tromsø var udiagnostiserte, så illusterer det at det er svært vanlig at legene ikke kommer på tanken om at det kan være cøliaki dersom man ikke har mageproblemer. Jeg forstår godt at det er ergerlig at du har hatt det så slitsomt de siste 4 årene, men du vil nå friskne til på glutenfri kost. Bare husk å spis vitamintilskudd (+jern), og at det ofte tar noen år på GFD før du blir helt frisk.