Hva bør jeg spise for å komme meg opp i vekt og som samtidig gir godt med næring?

Spørsmål 1: Jeg har akkurat fått påvist cøliaki og en tarm med total totteatrofi. Jeg sliter med å gå opp i vekt og føler meg mye sulten. Hva bør jeg spise for å komme meg opp i vekt og som samtidig gir godt med næring, uten at det er for tidkrevende å lage.

Spørsmål 2: Som mor til tre barn er det utfordrende å stadig tilberede og være så mye borti den glutenholdige brødmaten deres. Hva er de største utfordringene med å legge om til mer glutenfritt i hjemmet mtp. mangler som barna kan få?

Lise svarer

Spørsmål 1: Først og fremst vil jeg råde deg til å ta kontakt med en klinisk ernæringsfysiolog for en gjennomgang av kosten. Hvis ikke vekten bedrer seg bør du oppsøke lege for en kontroll.

Dernest kan jeg komme med følgende råd: bak egne glutenfrie brød og rundstykker og bruk fullkornsmel. Tilsett gjerne mye frø og kjerner som er energirike og mettende. Mange av ferdigproduktene inneholder mye stivelse som gjør deg raskt sulten og gir et svingende blodsukker. Finn en utarbeidet oppskrift og prøv deg fram på egen hånd eller meld deg på et av våre kurs i «Sunnere glutenfri bakst» hvis du bor i nærheten av et. Disse kursene legges ut fortløpende på våre nettsider i januar /februar.

Unngå lettprodukter og bruk helmelk/fløte/seterrømme etc i matlagingen. Velg energirik mat framfor mager mat. Spis nøtter, frø og kjerner som gir mye energi – gjerne til flere av dagens måltider. Bak eller kjøp glutenfrie frøknekkebrød. Lag glutenfrie brødskivevafler med havregryn og havremel, det er både mettende og næringsrikt og greit for alle å spise.

Spørsmål 2: Jeg anbefaler ikke at du gir barna glutenfri brødmat fast. At middagene er glutenfrie er greit og det er heller ikke noe problem at de får glutenfritt innimellom, men den glutenfrie ferdigbaksten er lite næringsrike og mettende, og er ikke anbefalt hvis man ikke har cøliaki. det er også dyrt i lengden. Tips om at du oppretter en glutenholdig sone på kjøkkenet og lar resten være glutenfritt. Etter hvert vil du komme mer inn i mathåndteringen og få gode rutiner. Lykke til!