Kan han spise dette brødet hver dag?

Hei og takk for en nyttig tjeneste! For å få i vårt barn brød (matpakke etc.) er det kun Frias Havrebrød som gjelder. Dette er visst det mest kjøpte glutenfrie brødet i Norge (?). Hva synes du som ernæringsfysiolog om dette produktet? Ut fra min forståelse inneholder det hovedsakelig stivelse, og i tillegg fortykningsmiddel (cellulosegummi) og emulgeringsmiddel (mono -og diglyserider av fettsyrer), som jeg hører man bør styre unna (jf. Marit Kolby). Er det ok at en 8-åring, og tydeligvis mange andre cøliakere, spiser dette mange ganger pr. dag? Har du noe tips til erstatningsprodukt i tilfellet? Takk på forhånd!

Lise svarer

Jeg er enig med Marit Kolby i at dette ikke er det beste brødet å spise jevnlig. Innimellom er det helt greit, men til daglig bør man velge et som inneholder mindre stivelse og tilsetningsstoffer og mer fullkorn og dermed også fiber og vitaminer og mineraler. Forstår at det kan være utfordrende ift 8-åringen, men barn bør utfordres på matens ulike smaker og konsistenser. Når man velger brød bør man se på innholdsfortegnelsen framfor produktnavnet. Er den/de første ingrediensene stivelse, inneholder det mange tilsetningsstoffer med tildels ukjente navn og har en lang ingrediensliste bør ikke det være førstevalget. Velg brød med fullkorn og glutenfritt mel framfor stivelse og de med få tilsetningsstoffer og korte ingredienslister. Det er foreløpig ikke så mange å velge mellom, men det kommer stadig flere. Kolonihagen har et par typer brød og rundstykker som har bra ingredienslister og som smaker godt. Det er spesifikke krav og restriksjoner for bruk av tilsetningsstoffer og konserveringsmidler i glutenfri mat. Tilslutt et tips: lag brødskivevafler med egg, melk (gjerne syrnet melk), havregryn og havremel. Det pleier å være veldig populært som brødskiveerstatning og er veldig mye sunnere enn mange av de glutenfrie brødene.