Kan et høyt inntak av rismel være farlig?
Er det sant som denne artikkelen sier at vi pga høyere inntak av rismel har mer tungmetaller i kroppen og derav har økt risiko for diverse sykdommer?
https://fedon.no/innlegg/glutenfritt-kosthold-kan-oke-eksponering-for-tungmetaller-ny-forskning/
Janne, 2. november 2020 14:35
Lise svarer
På grunn av denne artikklene og faren for for høyt inntak analyserte Mattilsynet innholdet av arsen og tungmetaller i 29 risprodukter, inkludert glutenfrie produkter. Samtlige viste lave nivåer av uorganisk arsen, bly, kadmium og kvikksølv og under grenseverdiene i regelverket. Så det skal ikke være en fare for at cøliakere skal få i seg for mye tungmetaller.
Imidlertid har Mattilsynet en advarsel om at små barn bør avstå fra risdrikker og riskaker da de kan få i seg for mye arsen.
Her er lenke til rapporten: https://www.mattilsynet.no/mat_og_vann/produksjon_av_mat/frukt_bar_gronnsaker_og_korn/analyser_av_arsen_tungmetaller_og_naeringsstoffer_i_risprodukter_2018.32012
Lise F. Pedersen, 04. november 2020 18.00
- Kategorier:
- Cøliaki
- Kosthold
- Ernæring
- Ingredienser