Er soyasaus glutenfri?
Hei, kan man nå spise soyasaus? Var på et foredrag med ernfysiolog i regi av NCF og det ble sagt at vanlig soyasaus var «frikjent» og uten gluten. Gjelder det all type soyasaus, også i utlandet? Hveten skal visstnok forsvinne i prosessen.
Karianne, 16. februar 2025
Lise svarer
Tradisjonell soyasaus er laget av fire ingredienser; vann, soyabønner, maltet hvete og salt. Dette gjærer i store kar i ca. 6 måneder. Gjæringen foregår ved at det tilsettes ulike typer mekesyrebakterier. I denne prosessen brytes glutenproteinene opp til de enkelte aminosyrer, slik at gluten ikke vises på tester. I Sverige og Finland er vanlig soyasaus ansett som glutenfri, og har vært det i en del år. Dette skjedde etter at det svenske Livsmedelsverket testet en del forskjellige soyasauser og fant at de inneholdt ikke målbare mengder gluten. I Norge har vi gjort en tilsvarende enkelttest, og fikk samme resultat som i Sverige. Flere andre land har også testet ulike typer soyasaus og kommet fram til samme resultat. Men det finnes mange typer soyasaus på markedet, både i vanlige matbutikker og i såkalte innvandrerbutikker, og mange av disse er mest sannsynlig ikke testet, så det er vanskelig å friskemelde soyasaus på generell basis. Det samme gjelder soyasaus man spiser/kjøper i utlandet. Imidlertid jobber vi med å lage en oversikt over de typene som er testet. Det samme gjelder når soyasaus er en ingrediens i et annet produkt.
Lise F. Pedersen, 19. februar 2025 18.00
- Kategorier:
- Kosthold/mat
- Merking
- Ingredienser
- Spise ute