Må jeg slutte å spise hvetestivelse?

Hei! Har hatt cøliaki diagnosen siden jeg var 2 år gammel. Er i dag bortimot 30. Jeg har alltid spist hvetestivelse og har aldri reagert på dette. Har hatt normale blodprøver siden jeg startet opp med glutenfri kost, og har vært frisk som en fisk siden. Har den siste tiden fått litt "tyn" fra andre med cøliaki som mener jeg bør slutte å spise hvetestivelse. Men, jeg skjønner ikke hvorfor jeg skal gjøre livet mitt vanskeligere enn det allerede er, da jeg jo ikke reagerer på dette. Er det da slik at jeg bør slutte å spise dette til tross for at jeg ikke har noen reaksjoner? Har jo spist dette i nesten 28 år.

Trond svarer

Nei, da du kan spise mat som inneholder hvetestivelse som er merket: glutenfrie. De som reagerer på hvetestivelse tror vi faktisk reagerer på andre bestandeler av hveten enn gluten slik som fruktaner (ikke absorberbar karbohydrat ofte kalt FODMAP) eller andre komponenter. 

De fleste cøliakere tåler hvetestivelsen, men noen reagerer og da bør de holde seg unna, men vi antar at dette er en FODMAP reaksjon i samme landskap som irritabel tykktarmssyndrom (IBS).