Kan det være gluten i krydder?

Hei! Hvordan vet man om kryddere man kjøper faktisk er glutenfrie om det ikke står «glutenfri» på dem? Jeg pleide å kjøpe krydre fra asiatiske/utenlands butikker og det pleier å stå «produced in a facility that handles gluten». Om jeg kjøper faktisk paprika krydder på REMA 1000, kan det hende det samme gjelder der og? At krydderet der også har blitt håndtert i en fabrikk som også håndterer gluten? Har en historie med spiseforstyrrelser i tillegg, så dette gjør det litt mer utfordrende for meg å navigere.:) Jeg vil ikke bekymre meg for mye, så spør her :) Takk på forhånd!

Trond svarer

Mengden gluten i en hypotetisk forurenset krydderblanding er nok svært lav, og da betyr det lite om det lille du bruker i maten din, innholder spormengder av gluten. Vi vet at det krever en viss mengde gluten daglig for å reaktivere cøliakien, og dette er mye mer gluten enn det som kan tilføres via en spormengde forurenset krydderblanding. Og norske produsenter MÅ merke sine produkter med allergener, i følge Mattilsynet. Så i utgangspunktet ville jeg ikke begymret meg for dette.