Hva spiser jeg for å få i meg nok jod?

Hei, Jeg har cøliaki, DH og tåler heller ikke melkeprotein. Av andre årsaker må jeg siden feb i år holde meg unna Dapson. Ved å unngå hvit fisk og melkeprodukter så får jeg ikke utslett, men hvordan legge opp kosthold så jeg får i meg nok jod uten melkeprodukter eller hvit fisk. Jeg får utslett av kun en porsjonspakke makrell i tomat. Jeg spiser i snitt 1 egg per dag. Brød er hjemmelaget nøttebrød, øvrig kosthold er strengt naturlig gluten/melkefritt med mye grønnsaker, rent kjøtt/kylling og veldig lite prosessert

Trond svarer

Dette er en vanskelig balansegang, og folk med DH har ulik følsomhet for jod. Normalt vil denne jod-følsomheten gradvis forsvinne på glutenfri kost, men det tar noen år på GFD (5-7 år) før DH blir innaktiv og man igjen kan nye sjømat uten fare for utbrudd. Jeg antar du er klar over hvilke matvarer du skal holde deg unna.  John J. Zone, MD, Professor i hudsykdommer ved Utha Universitet (US) og medlem av det amerikanske cøliakiforeningens fagråd sier til Celiac.org (https://celiac.org/about-the-foundation/featured-news/2015/10/dermatitis-herpetiformis-and-iodine-exposure/) at de lave jod-nivåene man finner i multivitamintabletter ikke utgjør noe problem hos DH pasienter, samtidig som man da får nok jod i seg. Muligens kan du prøve det, men ja før  GFD har roet DH, så kan det være utfordrende å få i seg nok jod.