Hvorfor reagerer jeg plutselig på egg?

Jeg reagererer plutselig på egg føles det ut som etter å ha vært glutenfri i 2 år. Er det noe som plutselig kan skje? Har nok vært sensitiv til egg, men har først nå skjønt at det faktsik er egg som plager meg. Hva anbefaler du å gjøre? Burde jeg sjekke det opp med noe helsepersonell? Jeg får skikkelig vondt i magen, og ofte smerter opp mot brystet i tillegg.

Trond svarer

Man kan godt utvikle matvareallergier i voksen alder, også etter at man tilfriskner fra sin cøliaki. Dersom du nå har identifisert at du reagerer på egg, så kan du med fordel se om det slår ut på blodprøve og/eller om du har andre reaksjoner når du får i deg egg. Hovedsaklig er det eggehvitten man reagerer på, og noen reagerer kun på rå eggehvitte, ikke kokt. (Varmelabil allergi-epitope). Du får holde deg borte fra eggehvitten (spis kun plommen om du må) dersom du er såpass heldig at du kun reagerer på eggehvitten.