Hirse_1280x720.jpg

Hirse

Hirse er rik på silisium, men inneholder også mye jern, magnesium, fosfor, kalium og fluor.

Hirse er blant våre eldste kornsorter. Den har vært dyrket i omtrent 10.000 år og finnes i et utall forskjellige arter. Hirse er liten i størrelse og rund i formen og kan være hvit, grå, gul eller rød. Hirse er et av de viktigste kornslagene særlig i Afrika (Nigeria) og Asia (India), fordi det trenger tørt og varmt klima for å vokse. 97 % av hirsen blir produsert i utviklingsland, og er ofte en foretrukket kornsort på grunn av sin produktivitet og korte vekstsesong. Den planten vi i Norge vanligvis kaller hirse, kalles også romersk hirse, siden romerne dyrket den.

Ernæringsmessig likner hirse annet korn, men inneholder noe mindre kostfiber. Hirse er lettfordøyelig, det er ikke allergifremkallende og det er glutenfritt. Hirseprotein er overlegent bedre enn proteinet i hvete, ris og mais, og fettinnholdet er omtrent som i havre. Det som skiller hirse fra andre kornslag, er det høye innholdet av mineraler. Hirse er rik på silisium, men inneholder også mye jern, magnesium, fosfor, kalium og fluor:

  • Silisium er viktig for oppbyggingen av skjelettet, leddene, tennene og bindevevet, slimhinnene og styrker hud, hår og negler.
  • Jern er nødvendig for oksygenopptaket. Uten jern vil de røde blodcellene bli dannet uten evne til å frakte oksygen til alle kroppens celler.
  • Magnesium er helt nødvendig i veldig mange biokjemiske reaksjoner i kroppen. Mineralet bidrar til normal muskelfunksjon, nervefunksjon og hjerterytme, og det styrker immunforsvaret og benmineraliseringen. Studier viser at magnesium reduserer høyt blodtrykk og høyt kolesterol og minsker dermed risikoen for hjerteinfarkt.
  • Fosfor er et mineral som er viktig for oppbyggingen av kroppens muskelceller, nervesystem, skjelett og den genetiske koden (DNA). Fosfor er også en viktig faktor i kroppens energiomsetning.
  • Kalium er nødvendig for normal muskel- og hjertefunksjon og for å opprettholde væskebalansen i kroppen.

Hirseflak egner seg godt til grøt. Hirsemel og -flak kan også tilsettes i glutenfri bakst.

Hirsemel og hirseflak selges i større matvareforretninger, helsekosten og i innvandrerforretninger.