Bør babyen introduseres for gluten eller ikke?

Hei. Jeg fikk cøliaki for fem år siden og har levd glutenfritt siden det. Var plaget i ti år før jeg ble utredet. Er i dag i fin form, men noe overfølsom for melk, løk ol. Har nå en fire måneder gammel datter som jeg fullammer. Vi har så vidt startet med introduksjon av grøt og begynte med spesialgrøt uten melk og gluten. Hun har reagert på at jeg har fått i meg melk når hun ammes, så det har jeg holdt meg unna siden hun var 1 måned. Jeg lurer nå på hvordan bør vi introdusere gluten til babyen? Skal hun eksponeres eller ikke? Når kan vi finne ut om babyen har arvet eventuell mulighet for å få cøliaki? Hvordan tester vi det og hva bør vi gjøre hvis hun har det? På forhånd tusen takk!

Trond svarer

De fleste (>80%) av barna til cøliakere får ikke cøliaki, så det er ikke så "arvelig". Man kan starte meg glutenholdig mat når som helst etter 4 mnd, men i moderate mengder.  Dersom det tilkommer problemer så vet man hva man skal se etter. De fleste barna utvikler ikke cøliaki. Den arvelige faktoren betyr lite for cøliakirisikoen siden 30% av oss har denne markøren, og kun ca 4-12% av de som har denne markøren utvikler cøliaki. Ikke overtest barnet, er det ingen plager så vent til hun er minst 2 år siden blodprøvene er litt unøyaktige før 2 årsalder (det er visst hun ikke har plager).