Bør toåringen spise gluten eller ikke når han har positiv gentest?

Hei. Sønnen min på 2 år har positiv gentest for cøliaki, som jo betyr at han kan utvikle det. Han har foreløpig negativ cøliakitest på blodprøve. Faren og flere andre slektninger på begge sider i familien har cøliaki. Jeg og barnefar bor ikke lenger sammen, men far gir omtrent helt glutenfritt kosthold til gutten vår når han bor hos han, også glutenfritt brød. Hva tenker du om at han går på glutenfritt kosthold? Er dette greit? Hvor mye gluten bør han få i seg for at cøliaki skal oppdages hvis det utvikles? Han spiser glutenprodukter hos meg (mor).

Trond svarer

Det er ikke noe problem med å spise glutenfritt, størstedelen av jordens befolkning spiser svært lite gluten. Desto mindre gluten i barneårene, desto mindre diagnostisert cøliaki (den store amerikanske TEDDY undersøkelsen), så jeg ville råde deg til ikke å la det bli noe poeng. At han spiser gluten hos deg er også helt greit, da blir totalmengden gluten lav. Om det skulle vise seg at han utviklet cøliaki, så ville mengden gluten i barneårene vært lavt og cøliakiaktiviteten da mest sannsynlig også lav. Husk de fleste nære slektninger til cøliakere (>85%) utvikler ikke cøliaki selvom alle kjenner noen familier hvor svært mange har cøliaki. Cøliaki er en (autoimmune) reaksjon på gluten, uten gluten ikke noe cøliaki.