Spormerking 7. oktober 2024 12:04

Hei. Jeg blir forvirret ang om det er trygt å spise mat som er merket med kan inneholde "spor av" gluten. Det blir svart at det er ok her av og til og så ser jeg i annet svart at det faktisk kan bety så mye som 100ppm? Jeg trodde "spor av" var det samme som glutenfritt, altså under 20ppm. Må jeg slutte å spise god morgen yoghurt med nøtter? Den er merket med kan inneholde spor av. Lurte og på om det var trygt å bruke kikertmel, rismel og tapoikamel kjøpt på innvandrerbutikker når det ikke står andre ingredienser enn kikert, ris og tapoika? Og hvis dette er trygt, så skjønner eg ikke hvorfor vi må bruke glutenfrimerka havregryn? Hva er forskjellen? Er det produksjonslinjene? Blir fryktelig redd og usikker. Er voksendiagnostisert og var veldig syk når diagnose ble stilt. Lurer og på om jeg gjør ting rett så lenge antistoff går nedover? Er nå kommet ned på ca 20 etter 6 år. Har faktisk aldri vondt i magen, men sliter litt med hyppige dobesøk om formiddagen. Har litt etterslep av total utmattelse ved diagnose, men mye bedre no. Føler faktisk at jeg har fått livet «nesten» helt tilbake.

Trond svarer

Forstår det er vanskelig og frustrerende. Merkingen: "spor av" har ofte, men ikke alltid, ingen sammenheng med hva som faktisk ofte er i matvaren, det er primært en juridisk beskyttelsesfrase som derved begrenser en cøliakers liv, ofte unødvendig. Havre dyrkes f.eks. ofte i landskap hvor det også dyrkes hvete. Da kommer det lett hveteplaner over i havreåkeren og ved innhøstning blir havrene tilblandet hvetekorn. Derfor har man en toleransegrense på at det maksimalt kan være 5% tilblandet hvete-korn (eller annnet korn)  i havrekornene. Dyrkes havren i områder hvor det ikke dyrkes annet korn, så blir dette en spesialdyrket havre som dermed er glutenfri da den ikke inneholder noen andre kornsorter. Tilsvarende er det mye annet som er naturlig fritt for gluten, som kikerter, ris etc som man trygt kan spise. Det står ingenting på pakkene da dette er ingredienser som er naturlig frie for gluten. Er man spesielt følsom så bør man nok holde seg til mat som er garantert glutenfritt, med de begrensninger det gir. Men mange cøliakere er ikke så følsomme, og tåler greit "sporav"-merket mat som kan (men ikke behøver) inneholde 30-80ppm (Freia har testet og de har glutenholdige produkter i samme produksjonslinje). For voksendiagnostiserte pasienter tar det tid å bli frisk, så det er ikke så uvanlig at det tar lang tid før man "normaliseres". Så lenge dette går den rette veien bør du slå deg til ro med at dette klarer du bra.