Bokhvete_1280x720.jpg

Bokhvete

Bokhvete er næringsrik og kan erstatte blant annet ris i matlagingen eller kokes til grøt.

Bokhvete blir solgt som hele korn, gryn og mel. Den er glutenfri og blir ofte brukt som en bestanddel glutenfrie melmikser og glutenfrie ferdigprodukter. Den har gode vannbindende bakeegenskaper men hever dårlig. Bokhvete er lett fordøyelig og er derfor godt egnet som diettmat.

Mange tror at bokhvete er en kornsort på linje med hvete, rug og bygg, men er egentlig en liten nøtt og er en fjern slektning av rabarbra. Bokhvete stammer fra Sentral-Asia, hvor de helt fra oldtiden har vært dyrket som brødkorn. I middelalderen kom den til Europa og ble dyrket i stor utstrekning i Mellom-Europa og helt opp til det sørlige Skandinavia. Bokhvete var ansett som fattigmannskost og ble kalt for «fattigmannshvete». I dag dyrkes bokhvete i Russland, USA, Canada, Øst-Europa og i mange av de tidligere Sovjetstatene. Bokhvete dyrkes ofte i sandholdig og næringsfattig jord. En av de mest kjente rettene laget av bokhvete er blinis, som er små pannekaker eller lapper som er en tradisjonell Østeuropeisk rett (se oppskrift under).

Mange helsefordeler

Et høyt inntak av bokhvete har blitt satt i sammenheng med en redusert risiko for å utvikle hjerte- og karsykdommer, høyt kolesterol, høyt blodtrykk og diabetes type 2.
 

Et høyt inntak av bokhvete har blitt satt i sammenheng med en redusert risiko for å utvikle hjerte- og karsykdommer, høyt kolesterol, høyt blodtrykk og diabetes type 2.


Bokhvete er blant annet en veldig god kilde til mineraler som kalsium, jern, kalium, silisium og fluor og inneholder spesielt mye magnesium. Magnesium er blant annet viktig for signaloverføring i nervesystemet og regulering av muskelaktivitet. Den reduserer blodtrykket og bedrer blodstrømmen til musklene. Videre påvirker magnesium hormonsystemet og stimulerer flere organfunksjoner, deriblant bukspyttkjertelens evne til å produsere og aktivere insulinet. Derfor spiller magnesium-mangel også en rolle i forhold til diabetes 2. Magnesium er viktig i forhold til aktiviteten til mer enn 300 forskjellige enzymer, inkludert de enzymene som er involvert i kroppens bruk av glukose og utskilling av insulin.

Bokhvete inneholder protein av god kvalitet og deriblant alle de essensielle aminosyrene, og spesielt mye av aminosyren lysin. Kroppen kan ikke fremstille de essensielle aminosyrene selv og er derfor avhengig å få tilført det gjennom kostholdet.

Bokhvete inneholder også to typer flavonoider, som er viktig med hensyn til menneskers helse. Forskerne tror at disse stoffene kan ha beskyttende virkning på kreft og hjerte- og karsykdommer ved at de oppfører seg på samme måte som antioksidanter. Antioksidanter beskytter cellene i kroppen vår mot såkalte frie oksygenradikaler, og verner oss på denne måten mot kreft og hjertesykdommer.