Quinoa_1280x720.jpg

Quinoa

Quinoa blir i dag betraktet som en av verdens sunneste matvarer. Så sunn at NASA bruker det som mat for astronautene sine.

Quinoa er også glutenfri – og ideell for cøliakere og andre som må unngå gluten i kostholdet.

Quinoa er en urt, hvor det er selve frøene i urten man spiser. Quinoa har en nøtteaktig smak, og kan erstatte blant annet ris, bulgur, couscous og andre lignende basismatvarer. Quinoa finnes i både hvitt, rødt og svart, men det er den hvite som er den mest vanlige. De smaker omtrent det samme, og om en ønsker, kan man blande sammen og gjøre maten mer fargerik og spennende. I tillegg til frø finnes quinoa som valsede flak og mel som kan brukes til glutenfri baking.
 

Quinoa har en nøtteaktig smak, og kan erstatte blant annet ris, bulgur, couscous og andre lignende basismatvarer.


Quinoa inneholder alle de essensielle aminosyrene, det vil si de aminosyrene som kroppen selv ikke klarer å produsere og som derfor må komme fra kostholdet. Mangel på en eller flere av disse aminosyrene fører til veksthemming hos barn, celledød og at kroppen ikke klarer å reparere seg.

Quinoa inneholder dobbelt så mye protein som korn, og proteinet er også av like god kvalitet som melkeproteinet, noe som gjør quinoa til super mat for vegetarianere og veganere. Den er veldig vitamin- og mineralrik og inneholder mye riboflavin, kalsium, vitamin E, jern, kalium, fosfor, magnesium, folat, og betakaroten. Med andre ord så er quinoa en matvare som kan redusere høyt blodtrykk, avleiringer i blodårene, kreftrisiko og beinskjørhet. Videre så øker den immunforsvaret og forhindrer ryggmargsbrokk og gir optimal hjerneutvikling hos fosteret.

Karbohydratene i quinoa er komplekse, og tas derfor langsomt opp i kroppen. Dette gjør at blodsukkeret blir mer stabilt, og man føler seg mettere over en lengre periode enn hvis man skulle spist annen karbohydratrik mat. Den er altså ideell for de som ønsker å redusere vekten.

Historien om quinoa

Quinoa er frøet til en urteplante som opprinnelig vokste vilt i Andesfjellene helt opp til 4000 meters høyde. Den ble senere dyrket av inkaindianerne. Inkaene satte stor pris på denne sunne og næringsrike veksten, og verdsatte den høyere enn gull. Inkaene betraktet quinoa som deres mest verdifulle matvare, og det var bare quinoa som kunne gi dem den styrken og den energien de trengte for å gjennomføre aktiviteter som krevde mye utholdenhet. Når spanjolene erobret Amerika på 1500-tallet så de hvor mye quinoa betydde for inkaene både mentalt og fysisk. De bestemte derfor at all quinoa skulle brennes, og det skulle bli forbudt å dyrke og spise det. Imidlertid fortsatte inkaene å dyrke quinoa illegalt høyt opp i Andesfjellene.