Teff_1280x720.jpg

Teff

Teff er en veldig anvendelig kornsort. I bakverk kan teffmel erstatte annet mel helt eller delvis, det kan brukes som fortykningsmiddel i supper, sauser og gryteretter.

Teff er en fascinerende kornsort, eldgammelt, bittelite og fullpakket med næringsstoffer. Man antar at mennesket begynte å dyrke teff i Etiopia omkring 4000 f.Kr. Kornet finnes i flere forskjellige farger, fra beige til brunt, og har en mild, nøtteaktig og søtlig smak og er litt klebrig. Teff er lett å dyrke og trives selv under de vanskeligste dyrkingsforhold som ekstrem tørke eller veldig fuktig klima. Teff kan dyrkes opp til 3000 meters høyde, og er veldig motstandsdyktig mot sykdommer.

Teff dyrkes og benyttes først og fremst i Etiopia, men også i Eritrea, Nederland, India, Australia, USA og Canada. I Etiopia blir teff malt til mel, fermentert i tre dager, for deretter å bli bakt til et surdeigsliknende tradisjonelt brød kalt enjera. I Etiopia blir også teff kokt til en slags grøt og er hovedingrediensen i en hjemmebrygget alkoholholdig drikk. Gresset blir benyttet til dyrefôr og som en av komponentene under byggingen av de adobeliknende husene.

Teff er det minste kornslaget i verden. 150 teffkorn veier like mye som ett hvetekorn. Fordi kornene er så små består de hovedsakelig av kli og kime. Dette gjør at teff får et veldig høyt næringsinnhold i forhold til andre kornslag, fordi klien og kimen er de mest næringsrike delene av kornet. Teff har et veldig høyt innhold av kalsium, fosfor, jern, kobber, aluminium, barium og tiamin. Det er kjent for å ha en utmerket aminosyresammensetning, ha et høyt innhold av protein, karbohydrat og fiber. Teff inneholder også vitamin C som er veldig uvanlig i korn. Teff inneholder mye resistent stivelse som ikke brytes ned til sukker i kroppen, men som oppfører seg som kostfiber. Dette er spesielt gunstig for de med diabetes og de som ønsker å gå ned i vekt. Teff er glutenfri og er dermed velegnet for de med cøliaki eller glutenintoleranse.
 

Teff er glutenfri og er dermed velegnet for de med cøliaki eller glutenintoleranse.


Teff er en veldig anvendelig kornsort. I bakverk kan teffmel erstatte annet mel helt eller delvis, det kan brukes som fortykningsmiddel i supper, sauser og gryteretter. Teff kan kokes og blandes i salater som erstatning for couscous eller pasta. Det kan spires og tilsettes i salater eller på brødskiva.