Mikkel Groven-Robertsen har både cøliaki og diabetes type 1, og med god tilrettelegging lever han helt fint med det. Det verste er lukten av nystekte vafler på idrettsplassen.
Det var Henriette Schei (15) sin spontane reaksjon da hun fikk cøliakidiagnosen i september 2021. Hun ble så lettet over at det som feilte henne kunne kureres ved å legge om kosten. I dag vet hun at det ikke skulle bli fullt så enkelt.
– Jeg har aldri følt meg så sliten før. Og det slo meg ikke at det kunne være noe i maten jeg ikke tålte, sier landslagspiller i curling, Bendik Ramsfjell, om tiden før cøliakidiagnosen.
– Jeg er opptatt av at folk ikke skal henge seg opp i alt de ikke kan spise. Vi må endre tankegangen til «SE, alt jeg kan spise!» Gluten- og melkefri mat er helt vanlig mat, bare uten gluten og melk, sier Kathrine Kragøe Skjelvan.
– Jeg hadde aldri vært innom tanken på at det var cøliaki jeg kunne ha. Det var litt kjipt å få diagnosen, men samtidig har jeg taklet det veldig fint, om det er lov til å si det, sier Tonje Garvik (32) med et smil.
– Jeg kunne selvfølgelig ønske for Magnus’ skyld at han ikke hadde cøliaki, men nå er det jo heller ikke så ille å ha det! sier mamma, programleder og Sommerhytta-aktuelle Cathrine Fossum Hovdan.