Arkiv

Resultat: Cøliakipille (11)

Er det noe nytt om cøliakipillen?

Hva er siste nytt om cøliakipillen? Siste info. på nettet er fra jan. 23. ...

Hva er siste nytt om cøliakipillen? Siste info. på nettet er fra jan. 23.

Gro, 17. juni 2024 23:42

Det er ikke så mye nytt. Det er noen forskningsprosjekter på gang som tester ut ulike varianter av "cøliaki-pillen", men foreløpig er det ingen som vist tilstrekkelig effekt til å kunne erstatte den glutenfrie kosten. Man har sett økt toleranse og manglende reaksjon, men det er på lave glutenddoser, lave i forhold til det et vanlig brødmåltid ville ha gitt. 

Trond S. Halstensen, 19. juni 2024 18.30

Når kommer cøliakipillen og cøliakivaksinen?

Hvordan ligger de an i forskningen på å finne en kur/vaksine eller evt en pille som kan hjelpe cøliakiere å tåle gluten? ...

Hvordan ligger de an i forskningen på å finne en kur/vaksine eller evt en pille som kan hjelpe cøliakiere å tåle gluten?

Isabella, 28. mai 2024 23:10

Det er vanskelig å¨orientere seg i jungelen av ulike mer eller mindre vitenskaplig dokumenterte påstander. Det er ekstra vanskelig fordi det er så mye penger involvert. Foreløpig er det ingen studie som påviser noe annet enn redusert immunologisk cøliakireaksjon når pasienter provoseres med moderate mengder gluten og spiser noen spesielle medikamenter (som blokkerer TG2-enzymet). Vaksineforsøket feilet, De gluten-nedbrytene enzym-pillene gir kun i begrenset grad beskyttelse og da mot små mengder gluten (typisk 200ppm) som kunne tenkes å forekomme i saus. De er da også tenkt bruk "for sikkerhetsskyld". Så foreløpig er det tryggeste en glutenfri kost.

Trond S. Halstensen, 29. mai 2024 18.41

Når kan man anta at det kommer en medisin mot cøliaki?

Har lest at det var et enormt framskritt i 2021 med medisin for cøliakere. Er det noe info om når man evt. kan anta at den kan finnes på markedet? Har en datter på 7 år som jeg håper så virkelig at kan leve et litt lettere liv. ...

Har lest at det var et enormt framskritt i 2021 med medisin for cøliakere. Er det noe info om når man evt. kan anta at den kan finnes på markedet? Har en datter på 7 år som jeg håper så virkelig at kan leve et litt lettere liv.

Mamma, 18. juli 2023 20:37

Det er mange ulike behandlingsstrategier for cøliaki som man tester ut, men ingen har blitt godkjent til bruk for cøliakere. Det er heller ingen forskningsdata som tyder på at man skal kunne slippe å spise glutenfritt. Så foreløpig er nok glutenfri kost den eneste behandling for cøliaki.

Trond S. Halstensen, 09. august 2023 19.00

Skal det komme en tablett som man kan ta dersom man får i seg gluten?

Hei! Stemmer det at det skal komme en tablett som man kan ta dersom man får i seg gluten? At det forskes på dette? Vet dere noe om studien og vil dette kunne bli virkelighet? ...

Hei! Stemmer det at det skal komme en tablett som man kan ta dersom man får i seg gluten? At det forskes på dette? Vet dere noe om studien og vil dette kunne bli virkelighet?

Linda, 07. juni 2023 12:18

Dette har det vært drømt om og forsket på lenge. Innholdet i "cøliakipillen" har variert fra de første ideene, til de mer håndfaste ekspirimentelle resultatene som har kommet i det siste. Muligens vil det vise seg at man kan kombinere ulike prinsipper og derigjennom kunne redusere det farlige glutenet i maten såpass mye at det går greit, i allfall på en lav-gluten diett. Problemet er at det skal så lite gluten til før det blir mer enn 20 ppm og potensielt skadelig. Selv de beste gluten-nedbrytende enzymene man har, som er 97-99% effektive innen 2 timer (i magesekken), vil ved et moderat glutenholdig måltid (2-3 brødskiver) etterlate seg mer enn 20ppm restgluten. Siden vi har en 100% bivirkningsfri behandling av cøliaki: glutenfri diett (GFD), vil slike tabletter/kosttilskudd måtte være ekstremt gode og uten bivirkninger før de kan godkjennes som medisin. Det som vil komme først (og som vi delvis har på markedet) er gluten-nedbrytende enzymer man kan ta "for sikkerhetsskyld" for å unngå reaksjon på forurensing/feilkommunikasjon når man spiser ute på resturant. Og da snakker vi typisk om mat som muligens kan inneholde 200 ppm - 1000 ppm, der kan disse og de fremtidige gluten-nedbrytende enzymene kunne redusere risikoen for uønsket reaksjon. Men som en "quick fix" som gjør at man kan leve et normalt liv med glutenholdige produkter, der er vi ikke ennå, men det ser ut at det kommer ulike medikamenter som om de kombineres ser lovende ut, det må bare forskningsmessig bevises, og det tar, som du vet, lang tid. La oss anta at det tar minimum 10 år før vi ser de første effektive glutenreduserende - cøliakireaksjonsdempende medikamentene på markedet. Det er vanskelig å spå om fremtiden og mange forskere har lovet mye før som har vist seg ikke å fungere, så hold deg til GFD og anta at det forblir hovedbehandlingen av cøliakien i all nær fremtid.

Trond S. Halstensen, 07. juni 2023 19.18

Når kommer cøliakipillen?

Hei, Jeg ser på Celiac Desease Foundation sine sider at det drives en del forskning ved siden av den norsk på cøliaki-medisin. https://celiac.org/about-celiac-disease/future-therapies-for-celiac-disease/ Vi venter jo alle på en pille, og jeg har lest at pillen til det norske...

Hei, Jeg ser på Celiac Desease Foundation sine sider at det drives en del forskning ved siden av den norsk på cøliaki-medisin. https://celiac.org/about-celiac-disease/future-therapies-for-celiac-disease/ Vi venter jo alle på en pille, og jeg har lest at pillen til det norske teamet er forsinket. Så kanskje det er andre som kommer først? Er dette noe dere kan undersøke nærmere og skrive om?

Morten, 26. april 2023 17:15

Det har vær forsket på en pille i over 30 år, og mange ulike prinsipper prøves ut. Jeg skal sende oppfordringen videre til bladet "glutenfritt" om de kan be de norske forskerene lage en populærvitenskaplig oversikt over hvilke "piller" som er på vei. Men man må huske på at de fleste slike medisiner vil ha bivirkninger og må være vel så bra som den behandlingen vi har nå.. glutenfri kost, som er uten kjente bivirkninger utover det problematiske/sosiale stigma det er å måtte spise glutenfritt.

Trond S. Halstensen, 26. april 2023 20.17

Når kommer cøliakipillen?

Når kommer cøliakipillen? ...

Når kommer cøliakipillen?

Hazrat A., 21. desember 2022 14:12

Godt spørsmål, umulig å spå, men cøliakipillen har vel vært annonsert i snart 30 år, og fortsatt har man kunn oppløftende dyreforsøk og ett menneskeforsøk (men flere kommer) på noen av sykdomsmekanismene man forsøker å manipulere, men som alltid i forskningen skal ting vises utover enhver tvil at det faktisk virker og det skal ikke være uventete bivirkninger. Dette skal også måtte veies opp mot det faktum at man har en fullgod, bivirkningsfri behandling i den glutenfrie kosten.

Skal jeg tippe, så ville jeg anta at det dukker opp cøliakipiller beregenet på uhelle først, i løpet av 5-10 år (utover de kosttilskuddene som inneholder glutennedbrytende enzymer som er på markede i dag).

Trond S. Halstensen, 21. desember 2022 19.07

Finnes det tabletter man kan ta for å spise gluten?

Hei og takk for svar angående Gluten Go. Jeg hører folk sier de tar en tablett for å kunne spise gluten. Stemmer det at finnes noe sånt? I så fall hva. ...

Hei og takk for svar angående Gluten Go. Jeg hører folk sier de tar en tablett for å kunne spise gluten. Stemmer det at finnes noe sånt? I så fall hva.

Tone, 10. november 2022 13:27

Evnen Gluten Go har til å bryte ned gluten i magesekken er ikke på langt nær stor nok til at cøliakere kan bruke det for å spise normalt. Man har sett på evnen det har til å bryte ned mindre mengder gluten (veldig begrenset). Andre, "sterkere" enzymer  er oppdaget (ikke på markede ennå), og har blitt testet på cøliakere som spiste 2 gr. gluten (en brødskive), med en viss effekt, så muligens kommer det noe som cøliakere kan bruke i nødsfall. Men Gluten Go sier også klart fra selv at dette preparatet ikke skal benyttes av cøliakere for at de skal kunne spise glutenholdig mat.

Trond S. Halstensen, 16. november 2022 19.09

Hva kan jeg gjøre med heftig diaré?

Hei, har du noen forslag til hva en kan gjøre ved "heftig" diaré over flere dager? Aner ikke hvorfor, sikkert hatt et glutenuhell uten å vite det. Har cøliaki. Kan Gluten Go forsøkes for å se om det hjelper? ...

Hei, har du noen forslag til hva en kan gjøre ved "heftig" diaré over flere dager? Aner ikke hvorfor, sikkert hatt et glutenuhell uten å vite det. Har cøliaki. Kan Gluten Go forsøkes for å se om det hjelper?

18 år, 9. november 2022 21:48

Du kan jo ha andre årsaker til diaré enn glutenuhell, alt fra omgangssyke, (f,eks. noro-virus), "mageinfluena", bakterielle infeksjoner etc. Det er ikke no hjelp i Gluten Go etter du har reagert, du er da både for sent ute og Gluten Go kan på sitt beste kun bryte ned små mengder gluten, og selv det tar tid. Det er heller ikke beregnet på cøliakere.

Trond S. Halstensen, 16. november 2022 18.02

Hvor langt er vi i å finne en pille?

Hvor langt er vi i å finne en pille som muliggjør cøliakere å spise glutenrik mat? ...

Hvor langt er vi i å finne en pille som muliggjør cøliakere å spise glutenrik mat?

Thomas, 11. oktober 2022 14:39

Dersom du spør de som jobber med disse tingene så er det like før, men det har det vært i >30 år. Det tar lang tid, og mange kontrollerte forsøk før en metode/en pille kommer på markedet. Man må også huske på at vi har en utmerket, helt ufarlig behandling for cøliaki, med svært få bivirkninger: glutenfri kost. Alle andre behandlingsstrategier må derfor måles mot dette. Det som nok kommer først er metoder til å redusere skadeeffekter av utilsiktet glutenuhell på resturant /gluten forurensning etc, altså der hvor det er lite gluten i maten. Metode for å indusere toleranse for gluten, slik som ikke-cøliakere har, er ennå kun på forskningsstadiet, selvom det er pågående forsøk. Det er flere ulike strategier man jobber med, og muligens vil en kombinasjon av disse strategiene kunne vise seg å beskytte cøliakere mot den skadelige effekten av gluten, men enn så lenge er det glutenfri kost som gjelder. 

Trond S. Halstensen, 12. oktober 2022 19.20

Usikker på om jeg har cøliaki eller glutensensitivitet

Jeg er usikker på om jeg har cøliaki eller glutensensitivitet. Legene sier bare tja... Jeg er anbefalt glutenfri diett og har innført det. Har hørt om tabletter som heter Gluten Stopp og Gluten Go. Hva er dette og er det effektivt? ...

Jeg er usikker på om jeg har cøliaki eller glutensensitivitet. Legene sier bare tja... Jeg er anbefalt glutenfri diett og har innført det. Har hørt om tabletter som heter Gluten Stopp og Gluten Go. Hva er dette og er det effektivt?

Hege, 15. desember 2021 10:41

Først bør du vite om du har cøliaki eller ikke. Ble det tatt blodprøver mens du spiste glutenholdig mat? Dersom den var negativ (IgA mot TG2 (ofte kalt tTG), og du spiste nok gluten (2 brødskiver/2 glutenholdige måltider som et minimum) i lang nok tid (6 uker som et minimum) før blodprøvene ble tatt, så har du mest sannsynelig ikke cøliaki, men du kan godt reagere på brød for det. Mye mulig er du egentlig i gruppen av IBS pasienter, de som må spise mindre mat som innholder de ikke-absorberbare karbohydratene kalt FODMAP. Men dette er det egentlig legen din som skal hjelpe deg å finne ut av, evt ved å henvise deg til en gastroenterolog, om du bor slik til at det finnes tilgjengelig.

Trond S. Halstensen, 15. desember 2021 18.34

Fungerer Gluten GO-tablettene?

Desse Gluten GO-tablettene, er det noe som er så bra testet at ein veit at det fungerer? ...

Desse Gluten GO-tablettene, er det noe som er så bra testet at ein veit at det fungerer?

Sol, 03. oktober 2021 17:24

Dessverre, ikke egnet til cøliakere, er ikke effektive nok. 

Trond S. Halstensen, 06. oktober 2021 18.58