Arkiv

Resultat: Andre sykdommer/tilstander (340) viser 1 - 20

Er det noen sammenheng mellom cøliaki og tørrhoste?

Dette er tilknyttet spørsmål sendt inn tidligere i dag om gutt 14 med antatt cøliaki. Vi har en annen gutt som også har problemer med magen, men som ikke har antistoffer på gluten. Men vi tror han har problemer med melk, og nå gjennom en hurtigtest, fikk vi posi...

Dette er tilknyttet spørsmål sendt inn tidligere i dag om gutt 14 med antatt cøliaki. Vi har en annen gutt som også har problemer med magen, men som ikke har antistoffer på gluten. Men vi tror han har problemer med melk, og nå gjennom en hurtigtest, fikk vi positivt svar på melkeproteinallergi. Det som er påfallende med han er at når han ble dårlig så begynte han å hoste mer, og vi leser nå at dette kan være et symptom på melkeproteinallergi. Vår andre gutt på 14, som nå trolig har cøliaki, har testet negativt på melkeproteinallergi i samme type hurtigtest (fra quicktest). Men også hos han er det påfallende at han har tørrhoste, og har hatt de i to måneder nå. Er det noen sammenheng mellom cøliaki og tørrhoste, eller kan det være at også han har en matallergi som kan medføre slik hoste?

Bj, 14. februar 2024 16:16

Ingen kjent sammenheng mellom cøliaki og tørrhoste (men det går for tiden både forkjølelsesvirus som gir tørrhoste i etterkant og mycoplasma-lungebetennelse som har tørr-hoste som hovedplage (+ at man føler seg dårlig)).

Noen matallergier kan gi anstrengelses-utløst astma, og tidlig/mild astma kan starte som irritasjonshoste, men det er en sjeldenhet. Det er mange andre mere vanlige årsaker til (forbigående) tørrhost.

Trond S. Halstensen, 14. februar 2024 19.24

Har gallestein sammenheng med cøliaki?

Har gallestein noen sammenheng med cølaki? Bør en kutte ut gluten ved gallestein? Har også nettopp fått stadfestet osteoporose/osteopi. I tillegg lav på jern i lenger tid og b-vitamin. Spiser gluten hver dag. Bør eg utgreiast for cøliaki? ...

Har gallestein noen sammenheng med cølaki? Bør en kutte ut gluten ved gallestein? Har også nettopp fått stadfestet osteoporose/osteopi. I tillegg lav på jern i lenger tid og b-vitamin. Spiser gluten hver dag. Bør eg utgreiast for cøliaki?

Kvinne 50, 14. februar 2024 15:48

Gallesten har ingenting med cøliaki å gjøre. Dersom du lurer på om du kan ha cøliaki, kan det greit avklares med en enkel blodprøve (IgA-TG2).

Trond S. Halstensen, 14. februar 2024 19.10

Er det mulig å få hudreaksjon, lignende dermatitis herpetiformis, etter et glutenuhell?

Hei, Er det mulig å få hud reaksjon, lignende dermatitis herpetiformis, etter et glutenuhell? Min yngste sønn fikk i seg gluten ved et uhell på nyttårsaften, og utviklet et kløende utslett i løpet av en uke. Utslettet er kløende papler, som forekom...

Hei, Er det mulig å få hud reaksjon, lignende dermatitis herpetiformis, etter et glutenuhell? Min yngste sønn fikk i seg gluten ved et uhell på nyttårsaften, og utviklet et kløende utslett i løpet av en uke. Utslettet er kløende papler, som forekommer på yttersiden av armene, i armhulene, og på baken og utsiden av lårene. Det har ikke respondert på mild kortisonsalve, og har vart i ca. 10 dager nå. I følge legen som undersøkte ham i dag er det veldig lite sannsynlig at det er relatert til glutenuhellet, og de vil behandle ham for skabb. Ingen andre familiemedlemmer har utslett eller klør. Vi vet om et kjent uhell for noen år siden, da fikk han også utslett, men i mye midlere og mer kortvarig grad. Han hadde også mye utslett som liten, før glutenfri kost, og det forsvant helt på glutenfri diett. På forhånd tusen takk for svar, Vennlig hilsen Vibeke

Vibeke, 16. januar 2024 16:18

Kunne minne om DH, bortsett fra at det pleier å komme på armer og bens strekksider, slik utsiden av armen er, hodebunnen, men ikke nødvendigvis bak på lårene. Det er også litt avhengig av hvor lenge han har vært glutenfri. Det tar noen år på GFD før man blir frisk fra sin DH, og det kan lett utløses ved "uhell". Det kan la seg diagnostiseres hos hudlegespesialist (dermatololog), og det kan være et poeng da vi har egen behandlig mot DH-anfallene som virker (Dapson).

Trond S. Halstensen, 17. januar 2024 19.07

Er cøliaki forbundet med økt risiko for magekatarr?

Hei. Er cøliaki forbundet med økt risiko for magekatarr, for eksempel autoimmun gastritt? Bakgrunnen for spørsmålet er at jeg litt tilfeldig ble diagnostisert med cøliaki for snart et år siden i en alder av 46 år. Mine symptomer var utmattelse, treg mage...

Hei. Er cøliaki forbundet med økt risiko for magekatarr, for eksempel autoimmun gastritt? Bakgrunnen for spørsmålet er at jeg litt tilfeldig ble diagnostisert med cøliaki for snart et år siden i en alder av 46 år. Mine symptomer var utmattelse, treg mage og oppblåsthet, men uten magesmerter. Overgangen til glutenfri førte ikke til merkbare endringer de første månedene. Men så etter snart et år med glutenfri diett, er formen dårligere enn den noen gang har vært. Er ekstremt oppblåst i magen, og har smerter som kjennes ut som verk/betennelse, mer eller mindre kontinuerlig. Kjennes ut som jeg bærer på en stein i magen. Fortsatt sterkt preget av utmattelse. Fastlege har skrevet ut Triobe pga. litt lave nivåer på b-vitamin 12 og folat, men har ingen forklaring på magesmertene. Jeg har i et par uker unngått å drikke brus/kullsyre og redusert inntak av melk, men magesmertene er der fortsatt. Kan det være magekatarr?

Elisabeth, 09. januar 2024 14:03

Du burde iallfall få disse magesmertene utredet uavhengig av din nå etterhvert tilhelende cøliaki. (på glutenfri diett). Du kan selvsagt ha magekatar med eller uten magesårsbakterien (helicobacter pylori). Men biopsisvaret fra magesekken er litt vanskligere for cøliakere da svært mange har en kronisk betennelsestilstand i magesekken av usikker betydning da den oftest ikke går tilbake på GFD. Man vet ikke hva det betyr og som oftest gir det ikke plager. Dine plager er helt anderledes og burde utredes for seg.

Trond S. Halstensen, 10. januar 2024 18.11

Kan cøliaki, epilepsi og Sjøgrens ha noen sammenheng?

Fikk cøliakidiagnose 2003, Sjøgren 2012, epilepsi (etter flere bevissthetstap) sommer 2023. I foredrag i Lillesand var det nevnt nevrologi i forbindelse med cøliaki, forsto at den forskninga ikke var kommet så langt, men kan disse diagnosene ha noen sammenheng? ...

Fikk cøliakidiagnose 2003, Sjøgren 2012, epilepsi (etter flere bevissthetstap) sommer 2023. I foredrag i Lillesand var det nevnt nevrologi i forbindelse med cøliaki, forsto at den forskninga ikke var kommet så langt, men kan disse diagnosene ha noen sammenheng?

Undrende, 08. januar 2024 14:06

Siden du mest sannsynelig har spist glutenfritt fra 2003 til din epilepsi ble diagnostisert i 2023 så fremstår dette som uavhengige hendelser da det er den aktive, udiagnostiserte cøliakien som har en forbindelse med visse former av epilepsi (og oftest forsvinner epilepsien på GFD). Din Sjøgren henger nok sammen med den unnerliggende autoimmune tendensen du har som har ført til at du fikk både cøliaki og sjøgren syndrom (begge er autoimmune prosesser/sykdommer).

Trond S. Halstensen, 10. januar 2024 18.04

Bør han testes på nytt med blodprøve?

Har et barn på 10 år som er mye oppblåst, har vondt i magen og som til tider er løs i magen. Har testet han for cøliaki et par ganger hos fastlege med negativt resultat, sist for rundt 6 mnd siden. Han hadde i sommer utslag på avføringsprøve/f...

Har et barn på 10 år som er mye oppblåst, har vondt i magen og som til tider er løs i magen. Har testet han for cøliaki et par ganger hos fastlege med negativt resultat, sist for rundt 6 mnd siden. Han hadde i sommer utslag på avføringsprøve/f-kalprotektin, men normal ved retesting 2 mnd etter. Tok i dag en hjemmetest hvor det vises en svak strek. Fikk dessverre litt lite blod med i prøven. Men det er vel slik at strek er strek på hjemmetest, dvs. positivt test? Jeg har cøliaki, hadde marsh grad 3b men knapt utslag på blodprøve. Bør han nå testes på nytt med blodprøve hos fastlege? Og hva hvis den er negativ der igjen?

Mette, 03. januar 2024 18:32

To streker er positiv test, en strek er kontrollstreken som alltid er der. Det at han var calprotektin positiv kan tyde på at det er noe annet i gjære, men det skader ikke å teste ham for IgA-TG2, bare påse at han spiser (masse) glutenholdige produkter før man retester da cøliaki er en autoimmun reaksjon på gluten, og desto mer gluten man spiser desto sterkere blir cøliakireaksjonen og detso lettere er den å diagnostisere.

Trond S. Halstensen, 03. januar 2024 19.09

Fortsatt mye magevondt etter lang tid på glutenfritt kosthold

Barn med cøliaki som strever mye med magen selv med 9 måneder på glutenfri kost. Kvalme, vondt i magen og veldig liten matlyst går igjen. Snakker om en «kvalmeklump»i halsen og litt gulping. Kan dette være cøliakien, eller er det mer sannsynlig at de...

Barn med cøliaki som strever mye med magen selv med 9 måneder på glutenfri kost. Kvalme, vondt i magen og veldig liten matlyst går igjen. Snakker om en «kvalmeklump»i halsen og litt gulping. Kan dette være cøliakien, eller er det mer sannsynlig at det er noe i tillegg? Har tenkt at symptomene kan minne om refluksplager. Vi er nøye og har streng diett.

Petter, 03. januar 2024 18:05

Vanskelig dette, er det også emosjonell kommunikasjon oppe i dette, eller er det "bare" ordentlig magevondt. IBS kan gi slike plager, og om resten stemmer med IBS så er dette en ufarlig, men plagsom tilstand man kan ha selv om man har cøliaki. Refluks kan også gi mange ulike plager så du burde ta barnet til legen til en utvidet undersøkelse.

Trond S. Halstensen, 03. januar 2024 18.57

Ville det vært gunstig å prøve en antiinflammatorisk diett?

Hei! Jeg er nylig utredet, og er i en fase hvor jeg periodevis er svært utmattet og dårlig. Jeg forstår at symptomene mine kan vedvare lenge, så spørsmålene mine omhandler nydiagsnoseperioden. Jeg har to ulike spørsmål: 1. er det vanlig at man kun f&...

Hei! Jeg er nylig utredet, og er i en fase hvor jeg periodevis er svært utmattet og dårlig. Jeg forstår at symptomene mine kan vedvare lenge, så spørsmålene mine omhandler nydiagsnoseperioden. Jeg har to ulike spørsmål: 1. er det vanlig at man kun får perioder med ekstrem utmattelse? Selv om man ikke har fått i seg noe gluten? Da er det også ømme lymfer, verk i hele kroppen, generell sykdomsfølelse uten å ha feber. Jeg er generelt mer utmattet daglig - noe som fører til at jeg er sykmeldt. Likevel har jeg noen dager/uker hvor jeg føler meg helt bra, før det plutselig blir helt bånn i bøtta igjen. 2. Da jeg opplever det som en betennelsestilstand i kroppen med ømme lymfer, følelse av mer vann i kroppen og rundt øyne; vil det være gunstig å i tillegg til glutenfri diett forsøke ut dietter som evt. antiinflammatorisk diett? Eller antihistamindiett? (Har hørt en del podcaster om dette)

Celine, 03. januar 2024 16:26

Mens glutenfri diett ved cøliaki er veldokumentert, er de fleste andre dietter spekulative med kun "personlige erfaringer" som påstand på at det virker, og det er nok ikke bra nok i en vitenskaplig verden. Bare pass på at du har nok jern og vitaminer etc. (og at det ikke er andre sykdommer du sliter med, alt behøver ikke skyldes cøliakien, du kan godt ha andre (inkludert autoimmune) tilstander i tillegg).

Trond S. Halstensen, 03. januar 2024 18.41

Hvor mange friske cøliakere blir symptomfrie fra fatigue?

Hei! Jeg lurer på om dere har noen tall på hvor mange av de med cøliaki som blir symptomfrie fra utmattelse/fatigue på glutenfri diett? Jeg har selv spist glutenfritt i 3 mnd nå, og har forstått at det kan ta opp til flere år før man blir frisk. Like...

Hei! Jeg lurer på om dere har noen tall på hvor mange av de med cøliaki som blir symptomfrie fra utmattelse/fatigue på glutenfri diett? Jeg har selv spist glutenfritt i 3 mnd nå, og har forstått at det kan ta opp til flere år før man blir frisk. Likevel er jeg livredd for at det ikke skal bli bedre, da dette går utover evne til å jobbe, og ikke minst reduserer livskvaliteten min enormt. Jeg har også sett flere artikler og podcaster hvor jeg har fått inntrykk av at fatigue kan vare mye lenger, eller er vanskelig å bli helt kvitt. Vet dere noe om dette? Evt. er det noe forskning som er gjort på dette?

J, 03. januar 2024 15:21

Nei, det er ikke noen systematiske undersøkelser om hvor lenge fatiguen sitter i, men som du sa, det kan ta noen år. Bare pass på at du har nok jern/vitaminer etc. så ikke det er en tilleggsfaktor som gjør deg unødvendig fatigue.

Trond S. Halstensen, 03. januar 2024 18.38

Konstant prikking og stikking i føtter og armer etter uhell

Hei! Eg har fått i meg den største mengda gluten eg har ete sidan før eg fekk diagnosen (13 år sidan). Kvelden etter uhellet har eg hatt konstant prikking/stikking i føtta og i armane (frå albue til fingertupp). Kva kjem dette av? Og burde eg gå til lege?...

Hei! Eg har fått i meg den største mengda gluten eg har ete sidan før eg fekk diagnosen (13 år sidan). Kvelden etter uhellet har eg hatt konstant prikking/stikking i føtta og i armane (frå albue til fingertupp). Kva kjem dette av? Og burde eg gå til lege?

Sara, 31. desember 2023 13:00

Vanskelig for meg å diagnostisere deg over nettet. Dersom dette kom etter glutenuhellet og det er relatert til dette så må vi anta at det vil forsvinne om enn langsomt. Men det vet vi ikke før man har utelukket andre årsaker til symetrisk perifer nerveirritasjon i både armer og ben. Du bør derfor gå til legen å bli undersøkt.

Trond S. Halstensen, 03. januar 2024 18.20

Sliter med mye diaré

Hei! Jeg er en kvinne på 36 år, som fikk cøliakidiagnose i 2007 (16 år siden). Har fra dag én spist/levd glutenfritt og hatt veldig få uhell i løpet av disse årene. Men over til spørsmålet. Jeg sliter i ganske hyppige perioder med mye d...

Hei! Jeg er en kvinne på 36 år, som fikk cøliakidiagnose i 2007 (16 år siden). Har fra dag én spist/levd glutenfritt og hatt veldig få uhell i løpet av disse årene. Men over til spørsmålet. Jeg sliter i ganske hyppige perioder med mye diaré. Det holder som regel på konstant i 2-4 måneder før det er en liten pause med normal avføring før det begynner igjen. Slik har det vært i alle disse årene. Det kan være akutt diaré, men også magesmerter som igjen fører til toalettbesøk med diaré. Dette skjer daglig/annen hver dag, og jeg må som regel fly 1-4 ganger på toalettet i løpet av kvelden. Jeg opplever også jevnlig blodig avføring. Usikker på om dette kommer av hyppig diaré, eller feks hemoroide som følge av diaré. Jeg spiser variert kost med kjøtt, grønnsaker, fisk, frukt osv. Jeg begynner å bli lei, og jeg blir sliten av å ha så mye diaré. Kroppen kjennes helt tom for energi etter hver runde. Har dere noen tanker om årsak, eventuelt noe jeg bør endre på som kan føre til bedring? Takk for svar!

Minimidt, 30. desember 2023 22:11

Du må gå til legen din og få tykktarmen din undersøkt. Det er mye som kan gi diaré enn cøliaki slik som andre tilstander i tykktarmen som krever egen undersøkelser for å diagnostiseres. Dette har nok ingenting med din behandlete cøliaki å gjøre.

Trond S. Halstensen, 03. januar 2024 18.17

Kan man få melkeproteinallergi i voksen alder?

Hei! Jeg har etter snart ett år på glutenfri diett begynt å få problemer med magen og formen igjen. Da jeg i januar la om til glutenfri mat, ble jeg raskt bedre både i magen og av andre plager, pluss at jeg fikk energien tilbake. Blodprøvene har også vist a...

Hei! Jeg har etter snart ett år på glutenfri diett begynt å få problemer med magen og formen igjen. Da jeg i januar la om til glutenfri mat, ble jeg raskt bedre både i magen og av andre plager, pluss at jeg fikk energien tilbake. Blodprøvene har også vist at verdiene for jern osv. har gått opp en del. Men helt plutselig har jeg begynt å bli dårlig igjen, og jeg har prøvd å finne ut hva jeg ikke tåler (måtte for øvrig kutte både løk og hvitløk for noen måneder siden, da jeg plutselig reagerte veldig på det…), og jeg har prøvd laktosefri diett i flere dager uten bedring. Merker at jeg blir raskt dårligere av å spise (laktosefri) ost eller andre laktosefrie melkeprodukter, som er rart hvis jeg reagerer på laktose. Har testet negativt på laktoseintoleranse-genet tidligere. Tenkte på om det kan være melkeproteinallergi, men det er vel ganske sjelden hos voksne? Hva mener du jeg bør få legen til å teste meg for, for å finne ut av mageproblemene? Hva kan jeg reagere på? Er det ikke rart at jeg plutselig begynner å reagere på mat jeg tålte helt fint i nesten et helt år på glutenfri diett? (Tok for øvrig nylig en avføringsprøve som var fin.)

30-åring, 19. desember 2023 21:08

Selvsagt kan du ha utviklet ekte IgE-mediert melkeproteinallergi, eller du reagerer på en ikke-klassisk allergisk måte (noe som er vanlig mhp kumelkallergi). Laktoseintoleransen som "alle" med nyoppdaget cøliaki har en periode til tarmen har fått roet seg og begynt å tilhele, har du neppe etter ett år på GFD. Det store spørsmålet er om du har begynt å spise noe nytt som muligens kan inneholde gluten uten at du vet at det inneholder gluten (tenk nøye etter). I tillegg kan du ha utviklet en IBS som ofte gir mer mage-tarmplager enn det cøliakien gjør. Da er det totalmengen av de ikke-absorberbare FODMAP-karbohydratene som må begrenses i kosten. Det er altså en rekke andre årsaker til mage-tarmplager hos en eks-cøliaker på GFD, enn gluten. Er det nytilkommede plager og man er i en voksen alder så må man tenke på andre tilstander som kan gi mage-tarmplager. Ta det opp med legen din.

Trond S. Halstensen, 20. desember 2023 19.59

Blir man sykere av omgangssyke når man har cøliaki?

Kan personer med cøliaki være utsatt for kraftigere forløp ved omgangssyken? Vi er en familie på fire som siste fem årene har hatt omgangssyken minst en gang i året. Sist nå i helgen som var. Ungene og mannen min kastet opp, hadde litt vondt i magen 6-7 ti...

Kan personer med cøliaki være utsatt for kraftigere forløp ved omgangssyken? Vi er en familie på fire som siste fem årene har hatt omgangssyken minst en gang i året. Sist nå i helgen som var. Ungene og mannen min kastet opp, hadde litt vondt i magen 6-7 timer, men greide å spise og drikke etter 6-10 timer. Friske dagen etterpå. De har ikke cøliaki, men jeg har hatt det siden 2016. Jeg blir alltid veldig dårlig. Feber i to døgn (39), muskelsmerter, diaré, oppkast over 6 timer og helt ute av stand til å spise mat på nesten 3 døgn. Greier drikke litt væske etter verste oppkastperioden har gitt seg. Uggen og kvalm. Tanken slo meg om kanskje cøliaki kan føre til at man får kraftigere forløp? Er det forsket noe på dette?

Filippa, 18. desember 2023 16:27

Det er ikke forsket på dette da omgangssyke kommer akutt og alle har ulike forløp. Selv cøliakere som blir utsatt for gluten reagerer veldig ulikt. Tarmen din kan ha en høyere betennelsesberedskap som gjør at annen infeksjon gir kraftigere reaksjon, men det er ingen systematisk forskning på dette.

Trond S. Halstensen, 20. desember 2023 19.12

Kan ubehandlet cøliaki være årsak til candida i underlivet?

Hei. 3 spørsmål: - Hva er den høyeste måleenheten på blodprøver ved cøliaki? Min IgA var [120, og IgG [302. jeg har lest MYE om cøliaki etter satt diagnose, og finner ingen som har skrevet om høyere enn [120 IgA. Kan det ikke måles h&...

Hei. 3 spørsmål: - Hva er den høyeste måleenheten på blodprøver ved cøliaki? Min IgA var [120, og IgG [302. jeg har lest MYE om cøliaki etter satt diagnose, og finner ingen som har skrevet om høyere enn [120 IgA. Kan det ikke måles høyere? - Kan ubehandlet cøliaki være årsak/medvirkende årsak til candida i skjeden/underlivet? Jeg finner ingen info om dette, men spurte gynekologen som sa at det kan være det. - Ved cøliaki marsh 3BC, hvor mye tas opp av næringsstoffer? Både i mat og vitamintilskudd (tabletter). Er det bedre å ta flytende vitamintilskudd? Tar kroppen til seg mer av det?

Maria, 15. desember 2023 10:45

De ulike testene har ulike tall, men den vanligste stopper på 128 U/ml (Phada som Fürst og mange andre benytter). Er det 120 så er dette tett på toppen av det som er målbart. Dersom det er over øvre måleområde så betegnes det: >128U/ml. Det er mer enn nok og sier klart fra at man har cøliaki. Det er dårlig sammenheng mellom TG2-IgA nivået og hvor skadet tarmen er. Man tar bare vevsprøve (biopsi) fra den første delen av tynntarmen og vi må anta at hvor langt nedover i tynntarmen skaden er, avgjør hvor store konsekvenser cøliakien har for næringsopptaket. Siden jern tas opp i første del av tynntarmen er jernmangel en av de følsomme cøliaki-assosierte sporstoffmangler (men det er mange andre grunner til å få jernmangel, særlig om man menstruerer. Tilbakevendende vaginal candidas er nokså vanlig og har mange ulike medvirkende årsaker, alt fra forhøyet blodsukker (som ved diabetes), etter menopausen pga. manglende østrogen (som stimulerer slimhinnen = mer motstandsdyktig) og som en konskevens av seksuell aktivitet. Noen sliter veldig med dette, og må ha systemisk behandling (= tabletter) eller ta anti-sopp vagitorier (Canesten) før de får klinisk infeksjon for å unngå soppinfeksjonen. Dette har i utgangspunktet ingenting med cøliaki som sådan å gjøre. Marsh sier noe om hvor skadet tarmen er, men ikke hvor langt nedover i tarmen forandringen går. Hvor mye dette påvirker næringsopptaket er derfor avhengig av hvor langt nedover i tarmen forandringene går. Vanlige vitamintabletter løses raskt opp og vil bli vannløslige i tarmen så det holder med det. Hadde du mangeltilstand da du ble diagnostisert?

Trond S. Halstensen, 20. desember 2023 18.49

Ville refluksen vært synlig på gastroskopien?

Sønn tok gastroskopi i februar og fikk påvist cøliaki. En stund har han klaget over svie i halsen på morgenen og mye kvalme. Fastlegen mente det ville vært synlig på gastroskopien dersom det var refluks. Stemmer det? ...

Sønn tok gastroskopi i februar og fikk påvist cøliaki. En stund har han klaget over svie i halsen på morgenen og mye kvalme. Fastlegen mente det ville vært synlig på gastroskopien dersom det var refluks. Stemmer det?

Lina, 13. desember 2023 18:49

Ja, de ville nok ha sett det om han var plaget med dette da han tok gastroskopien. Man ser det på vei ned om nedre del av spiserøret er preget av magesyreetsing (rødt og betent). Men har han blirr verre og fått plager først nå så er det ikke sikkert det var noe å se i februar.

Trond S. Halstensen, 13. desember 2023 20.00

Er spiserørsbetennelse vanlig ved cøliaki?

Da har det seg slik at jeg måtte ta en tur innom legen etter litt over 1 år på GFD. Har slitt med smerter i øvre del av magen/under brystbeinene og har hjertebank til tider. Merker det påvirkes av hva jeg spiser også. Har trodd disse symptomene skyldtes cø...

Da har det seg slik at jeg måtte ta en tur innom legen etter litt over 1 år på GFD. Har slitt med smerter i øvre del av magen/under brystbeinene og har hjertebank til tider. Merker det påvirkes av hva jeg spiser også. Har trodd disse symptomene skyldtes cøliaki, men de har blitt verre siste ukene. Legen mener det kan være spiserørsbetennelse så han putta meg på Pantoprazol. Er dette en vanlig sidekomplikasjon for cøliakere? Kan jeg forvente å bli bedre i form med den medisinen? Har merket jeg har hard mage nå, sikkert fordi jeg prøver unngå matvarer som har mye syre (tomat, appelsin, sitron, lime, osv) pluss går på den medisinen.

Tommy, 12. desember 2023 11:57

Spiserørsbetennelse pga magesyre som kommer opp i spiserøret og etser slimhinnen (reflukssykdom) er en vanlig, men plagsom tilstand. I utgangspunktet har dette ingenting med din cøliaki å gjøre. Dersom dette er en ukomplisert refluks-tilfelle så burde du bli bedre/bra. Om plagene vedvarer og du er >50 år bør du nok forberede deg på en gastroskopi for å se hva det kan være, utover en reflukssykdom.

Trond S. Halstensen, 13. desember 2023 18.46

Kan jeg få studerblære selv om jeg har cøliaki?

Hei, Jeg er 41 år, og har hatt cøliakidiagnose i 20 år. Jeg har også spiserørsbrokk og refluks. Selv om jeg har en del løs mage og noe kramper i tarm/mage føler jeg at jeg har cøliakien under kontroll. Jeg har alltid vært streng med kosten o...

Hei, Jeg er 41 år, og har hatt cøliakidiagnose i 20 år. Jeg har også spiserørsbrokk og refluks. Selv om jeg har en del løs mage og noe kramper i tarm/mage føler jeg at jeg har cøliakien under kontroll. Jeg har alltid vært streng med kosten og har hatt ytterst få uhell. Blodprøvene mine har vært fine, og jeg har ikke antistoffer. For tre år siden utviklet jeg etter en rekke urinveisinfeksjoner blæresykdommen interstiell cystitt. Jeg er desverre en av de som er hardt angrepet, og det kjennes ut som 10 000 maur kravler rundt i blæren min døgnet rundt. For å få sove må jeg bruke store doser lyrica. Jeg har gått gjennom alt som finnes av mulige behandlinger (legene kan lite om sykdommen, og man må prøve og feile seg gjennom mye for å se om man finner behandling som kan virke). Jeg har ingen livskvalitet, og blæresykdommen har ødelagt hele livet mitt. Jeg har gått fra å være en ressurssterk dame til å isolere meg, ikke kunne jobbe og ikke kunne ta meg av barna. Ic er en kronisk, sannsynligvis autoimmun, sykdom. Jeg er nå derfor enig med urologene at neste steg kan være å fjerne blæren. Det finnes tre måter de kan gjøre dette på; 1. Stomi med pose på magen. 2. Kutte opp fra brystbein til skambein, og fra hofte til hofte, og lage ny blære av tykktarm med tapping på magen. 3. Studerblære der man lager ny blære der den gamle var med 50 cm tynntarm. Dette gir bare et lite arr/lite sårsmerter, og muligheter for å tisse normalt. Mitt spørsmål er; studerblære anbefales ikke til pasienter med tarmsykdom fordi det kan påvirke næringsopptaket da man tar en del av tynntarmen. Urologen min sier jeg ikke kan få studerblære fordi jeg har cøliaki. Studerblære er det som gir mest mulig normalt liv, og jeg kjenner ei som har fått det og er kjempefornøyd. Jeg ønsker meg virkelig denne løsningen foran de andre. Er det virkelig slik at jeg ikke kan bruke tarmen min tror dere? Cøliakien har jo vært under kontroll i 20 år. Mvh Oda

Oda, 10. desember 2023 10:00

Du har ingen aktiv cøliaki = du er frisk fra cøliaki i tarmen. Du burde kunne vuderes som en frisk person da din tarmfunksjon nok er normal, siden du er en glutenfri cøliaker på det 20-nde året.

Jeg antar du har vært igjennom de ulike behandlingsregimene for tilstanden din, for videre lesing (litt populistisk fagstoff) så kan du se de siste anbefalinger her: https://www.ic-network.com/new-ic-bps-guidelines-released-in-usa/

 

Trond S. Halstensen, 13. desember 2023 18.32

Hvor lite symptomer kan man ha ved cøliaki?

Hei! Jeg har hørt at man kan ha «stille» cøliaki. Hvor lite symptomer kan man ha? Hvis blodprøver er ok mtp vitaminer o.l., man har normal avføring, men er ofte kvalm og har lite energi, er det da nødvendig å ta en ordentlig sjekk ang. cøli...

Hei! Jeg har hørt at man kan ha «stille» cøliaki. Hvor lite symptomer kan man ha? Hvis blodprøver er ok mtp vitaminer o.l., man har normal avføring, men er ofte kvalm og har lite energi, er det da nødvendig å ta en ordentlig sjekk ang. cøliaki? Datteren min har i alle år slitt med magevondt og kvalme. Mye av det kan skyldes tidligere mistrivsel på skolen, men stusser over kvalmen hennes også når vi har det fint på ferie ol. Har vært på Balderklinikken da hun var 4 og der var det nivå 3 på IgG når det gjaldt hvete/gluten. Legen hennes sier at det er psykisk, så vi har gitt litt opp (er jo mulig det bare er psykisk også). Synes det ikke er normalt å være kvalm hele tiden, men hun har ikke de typiske andre symptomene på cøliaki. Kusina hennes og onkelen til mannen min har cøliaki. Mvh M

M, 1. desember 2023 11:44

Forstår hvordan du tenker. Energiløshet er et vanlig symptom på cøliaki. Har dere vært hos fastlegen for å ta blodprøve for å se om hun har cøliaki?

Man kan bare diagnostisere en aktiv cøliaki og det krever nok gluten i kosten over lang nok tid til å ha en aktiv cøliaki. Som et MINIMUM trengs det 5 gram gluten pr dag = 2 brødskiver pr dag, i minimum 6 uker. Man kan bruke brødskiver, spagetti/pizza/boller/loff som glutenkilde eller kjøpe seg "glutenmel" som er gluten i pulverform og tilsette dette til annen mat slik at man kommer opp i 5-15 gram gluten pr dag, for å få cøliakien aktiv nok til at den lar seg diagnostisere.

Balderklinikkens nivå 3 for IgG mot hvetegluten kan jeg nok ikke forholde meg til, vet ikke hva de egentlig måler. Psykisk årsak til kvalme er absolutt mulig, men man bør ha noen klare tegn til at det er psykisk før man slår seg til ro med det, slik som forverrelse ved psykiske belastende situasjoner. Ser man ikke et slikt mønster så må man nesten tenke på en fysisk årsak. Det er mange årsaker til magevondt hos barn, så det er vanskelig.

Her kan du lese mer om symptomer på cøliaki for barn.

 

Trond S. Halstensen, 06. desember 2023 18.21

Kan man få stress i kroppen eller blodsukkerfall av glutenfri mat?

Hei! Jeg opplever et høyt stress i en lang tid i etterkant av at jeg har spist glutenfrie ferdigprodukter. Er dette pga. at de produktene inneholder så mye stivelse, eller kan det også være andre ting jeg også reagerer på? Opplever også at jeg får plu...

Hei! Jeg opplever et høyt stress i en lang tid i etterkant av at jeg har spist glutenfrie ferdigprodukter. Er dette pga. at de produktene inneholder så mye stivelse, eller kan det også være andre ting jeg også reagerer på? Opplever også at jeg får plutselig blodsukkerfall når jeg ikke har spist på en stund etter et måltid med glutenfrie produkter. Har ikke opplevd dette før jeg begynte å spise glutenfrie produkter.

J, 6. desember 2023 13:18

Prinsippielt vanskelig å svare på, da det er avhengig av hva du spiser (og kaffedrikking), om du virkelig har blodsukker fall (har du målt) etc. Dette er ikke kjente problemer med glutenfri kost.

Trond S. Halstensen, 06. desember 2023 18.44

Har NCF tilbud om psykologhjelp?

Hei! Jeg ser den danske cøliaki-foreningen tilbyr samtale med psykolog. Kjenner dere til noe tilsvarende tilbud i Norge? ...

Hei! Jeg ser den danske cøliaki-foreningen tilbyr samtale med psykolog. Kjenner dere til noe tilsvarende tilbud i Norge?

NN, 05. desember 2023 19:15

Nei, NCF har ikke noe slikt tilbud. Men man får mye praktsik og omsorgshjelp ved å møte andre cøliakere i samme situasjon så der er lokallaget av NCF og deres møter en viktig ressurs.

Trond S. Halstensen, 06. desember 2023 18.32