Arkiv

Resultat: Oppfølging (91) viser 1 - 20

Hvordan skal barn med cøliaki følges opp?

Hei. To barn på 6 og 8 år med cøliaki siden 4 års alder. Har noen spørsmål angående oppføging: 1. Skal disse følges opp årlig enten av sykehus eller fastlege? 2. Anbefaler du multivitamin "just in case" pga. cølikai? De...

Hei. To barn på 6 og 8 år med cøliaki siden 4 års alder. Har noen spørsmål angående oppføging: 1. Skal disse følges opp årlig enten av sykehus eller fastlege? 2. Anbefaler du multivitamin "just in case" pga. cølikai? De er som andre barn, spiser ikke alltid nok frukt og grønt 3. Hvilke blodprøver bør de ta årlig? Takk for svar og for denne tjenesten.

Anette, 6. desember 2023 14:43

Glutenfrie cøliakibarn er helsemessig like friske som andre barn, men de passes litt på av barnelegene/fastlegen så de ikke skal tvile på om de virkelig har cøliaki når de kommer inn i puberteten. Om man trenger kontroll hvert år (etter den første fasen) når man er blitt frisk fra sin cøliakisykdom, er et spørsmål om helsetjenestekapasitet. Hver annet år pleier å holde og det man da passer på er vekt/lengdevekst/andre sykdommer. Dersom det tas blodprøver anbefaler jeg bruk av bedøvelse-EMLA-krem over den blodåren de pleier å ta blodprøver fra. Alle i Norge bør ta tilskudd av Vitamin D, så i praksis betyr det å ta en multivitamin tablett om dagen som inneholde D-vit i tillegg til jod (som vi nå også ser et problem med). I gamle dager, da jeg vokste opp så var det helt vanlig kotyme å måtte ta tran og Sanasol, hver morgen. Ingen grunn til at våre barn skal "slippe unna" (:-)), selvom de nå har vitaminbjørner som man nesten må gjemme for at de ikke skal spises opp.

Trond S. Halstensen, 06. desember 2023 18.51

Sliter fremdeles med tåkehode og svimmelhet

Hatt cøliaki i 8 mnd og sliter fremdeles med tåkehode og svimmelhet. B-12, folsyre og jern er innenfor normalverdi. Er det normalt å ha slike plager så lenge? Er det noe jeg overser? ...

Hatt cøliaki i 8 mnd og sliter fremdeles med tåkehode og svimmelhet. B-12, folsyre og jern er innenfor normalverdi. Er det normalt å ha slike plager så lenge? Er det noe jeg overser?

Trine, 14. november 2023 19:45

Vanskelig å si, men det tar tid å bli frisk fra en voksen-diagnostisert cøliaki. Bare hold deg glutenfri, så vil dette gå bra, men smør deg med tålmodighet. Det kan lett ta noen år (ca 2-5 år) på glutenfri kost før du føler deg frisk igjen. Desto eldre og sykere du var på diagnosetidspunktet, desto lengere tid tar det å roe ned immunsystemet og derigjennom bli frisk. 

Trond S. Halstensen, 15. november 2023 18.33

Kan jeg henvises for utredning og hjelp et sted?

Hei, jeg er midt i livet, har mest sannsynlig hatt cøliaki hele livet, men fikk stadfestet diagnosen for 14 år siden. Jeg har ingen andre kjente sykdommer. Dietten følges strengt. Hvis jeg er uheldig og får i meg ørlite gluten, får jeg smerter og urolig mage, m...

Hei, jeg er midt i livet, har mest sannsynlig hatt cøliaki hele livet, men fikk stadfestet diagnosen for 14 år siden. Jeg har ingen andre kjente sykdommer. Dietten følges strengt. Hvis jeg er uheldig og får i meg ørlite gluten, får jeg smerter og urolig mage, men det værste er en intens halvsidig hodepine og nakkesmerter (høyre side). Dette går alltid over, men kan vare i 3-4 dager og hemme meg i mitt arbeid (hjernetåke, konsentrasjonsproblemer). Er det noe sted fastlege kan henvise meg for utredning og hjelp?

Anonym, 01. november 2023 10:35

Du blir iallfall "straffet" ved utilsiktet glutenuhell så du tar neppe noen sjanser. Det høres ut som et kraftig migreneanfall, så en henvisning til en nevrolog burde kunne hjelpe deg. Men utover det er det ingen lege som er spesialist på glutenindusert migrene.

Trond S. Halstensen, 01. november 2023 19.21

Gir innimellom opp det glutenfrie kostholdet

Hei. Jeg har hatt cøliaki i snart 3 år. Har slitt en del med å holde meg til glutenfritt kosthold, og har sikkert fått i meg gluten typ 6-10 x i løpet av hvert år. Om 2 uker har jeg bedt om å ta en test hos legen for å teste antistoffer i blodet. Er ...

Hei. Jeg har hatt cøliaki i snart 3 år. Har slitt en del med å holde meg til glutenfritt kosthold, og har sikkert fått i meg gluten typ 6-10 x i løpet av hvert år. Om 2 uker har jeg bedt om å ta en test hos legen for å teste antistoffer i blodet. Er det da vits når jeg fikk i meg 3 pizzastykker med gluten i går? Dette er ikke uhell, jeg bare «gir opp» av og til. Det kan enten være fordi jeg bare gir opp, men de fleste gangene har det vært fordi jeg har overspist, og dermed spist gluten i frykt for å gå opp i vekt, og håper glutenet gjør at jeg ikke legger på meg. Jeg vet at dette utgjør mye skade, og synes det er fælt. Hva kan jeg gjøre for å slutte med uvanen, og kan jeg få bedre oppfølging av cøliakien? Jeg skal bare teste fordi jeg har bedt om det selv. Blir veldig utmattet, får forstoppelse og hjernetåke i typ en uke etterpå, så det er jo ikke noe som lønner seg..

Siren, 30. oktober 2023 15:46

Selv om ubehandlet cøliaki klassisk ga avmagring (i de mest alvorlige tilfellene) er det ikke det du oppnår ved å spise gluten innimellom, tvertimot, du opprettholder betennelsen som kan gi deg uro i magen og økt spiselyst. Det å "gi opp" er vel også noe som skjer når du er "down and out" og overspising er muligens noe du har benyttet i slike perioder. Det å kompensere for overspisingen med å spise gluten (når du vet hvor dårlig du blir) virker nesten som en form form selvstraff. Problemkomplekset med slike sirkler er veldig vanskelig å løse, men det hjelper ikke å spise gluten hverken på opptaket av maten du har spist, eller på følelsene dine, du får om muligens bare mer dårlig samvittighet i etterkant, så hold deg unna glutenholdig mat.

Trond S. Halstensen, 01. november 2023 18.09

Har gått opp 15 kilo etter diagnose

Tilføyelse til innsendt spørsmål «treg tilheling» Jeg vil bare nevne at jeg også har lagt på meg 15 kg siste 5,5 år. Jeg var sykt tynn og syk ved diagnose. Så det tyder vel på at tarmen fungerer mye bedre no? Er no i øvre del av no...

Tilføyelse til innsendt spørsmål «treg tilheling» Jeg vil bare nevne at jeg også har lagt på meg 15 kg siste 5,5 år. Jeg var sykt tynn og syk ved diagnose. Så det tyder vel på at tarmen fungerer mye bedre no? Er no i øvre del av normalvekt :)

Treg tilheling, 25. oktober 2023 10:31

Ja, det høres fint ut :-)

Trond S. Halstensen, 25. oktober 2023 20.02

Er det normalt at tilhelingen går så sakte?

Hei. Jeg ble diagnostisert når jeg var 47 år. Jeg var da svært syk. Har etter dette, altså 5,5 år spist strikt glutenfritt. Det tok 9 mnd før jeg kom under 250 i antistoff. Nedgangen har vært langsom og humpete. Ned, så litt opp, så ned igjen. H...

Hei. Jeg ble diagnostisert når jeg var 47 år. Jeg var da svært syk. Har etter dette, altså 5,5 år spist strikt glutenfritt. Det tok 9 mnd før jeg kom under 250 i antistoff. Nedgangen har vært langsom og humpete. Ned, så litt opp, så ned igjen. Har målt relativt ofte. Februar i -22 var eg ned til 85, så september -22 ned til 43,9. Ett år etter, altså okt -23 var eg ned til 33,5. Er det normalt at det går så sakte? Føler meg veldig mye bedre no. Energien er stort sett tilbake. Har heller ingen vitaminmangler. Jeg spiser glutenfri havregrøt hver dag og ca 2-3 skiver Fria havrebrød(med hvetestivelse) i uka. Ellers bare ren hjemmelaget mat. Går dette rette veien? Eller bør jeg endre kosten og slutte med havregrøt og brød med hvetestivelse?

Treg tilheling, 25. oktober 2023 10:17

Desto eldre og sykere du er, desto lengre tid tar det å bli frisk på GFD. Ikke unormalt at det tar 5-7 år før man er tilfrisknet. Slik jeg leser nedgangen din så går dette den riktige veien, og du tilfriskner sent fordi du var veldig syk.

Trond S. Halstensen, 25. oktober 2023 19.55

Oppfølging av cøliaki

Ang. cøliaki oppfølging. Er det uvanlig å ha S-Anti-tTG IgA er lik [1 og S-Anti-Deam glia IgG er lik [1 i cøliaki oppfølging? Jeg har hatt cøliaki ca. 35 år og har alltid vært nøye med dietten. Hos oss er glutenfri kost rutine og normalen o...

Ang. cøliaki oppfølging. Er det uvanlig å ha S-Anti-tTG IgA er lik [1 og S-Anti-Deam glia IgG er lik [1 i cøliaki oppfølging? Jeg har hatt cøliaki ca. 35 år og har alltid vært nøye med dietten. Hos oss er glutenfri kost rutine og normalen og jeg spiser sjelden ute.

Anni, 27. september 2023 09:03

Det ble muligens noe tull med tastene men jeg vet ikke helt hva  "S-anti-tTG er lik [1", mulig det skal betyr 81 U/ml, som er høyt, og det er ikke normalt etter 35 år på GFD. Da bør man komme til kontroll.

Trond S. Halstensen, 27. september 2023 19.17

Er det noen vitenskapelig grunn til ikke å spise varer som "kan inneholde spor av" gluten?

Hei! Er det noen vitenskapelig påvist grunn til ikke å spise varer som "kan inneholde spor av" gluten? Viser til studie publisert tidligere i år som ikke fant noen forskjell mellom varer som kan inneholde spor av og vanlige glutenfrie varer (med unntak av noen danske kake...

Hei! Er det noen vitenskapelig påvist grunn til ikke å spise varer som "kan inneholde spor av" gluten? Viser til studie publisert tidligere i år som ikke fant noen forskjell mellom varer som kan inneholde spor av og vanlige glutenfrie varer (med unntak av noen danske kaker). Når datteren vår bruker lang tid på å få normale anti-ttg-verdier er det så vidt vi kan skjønne av denne studien ingen grunn til å kutte ut varer som er merket med "kan inneholde spor av"?

Cøliaki-mor, 26. september 2023 17:35

Kan inneholde spor av oppfatter vi som primært å være et juridisk beskyttelsesutsagn for å slippe å "komme i heisen". Få slike produkter inneholder faktisk spor av gluten, men noen har det, slik som Freia sjokolade hadde det, fordi man produserte glutenholdige produkter i samme produksjonslokaler. Men de testet og det var mellom 40-80 ppm gluten, som fortsatt er love å selge til cøliakere som glutenredusert mat. Det at det tar tid å bli normalisert behøver ikke bety at man får i seg gluten, da immunsystemet har hukommelse og det tar tid (flere år) å nedregulere den cøliakiske immunrespons, særlig dersom man var veldig syk på diagnosesetidspunktet. Det er derfor ingen grunn til å kutte ut produkter som er merket "kan inneholde spor av".

Trond S. Halstensen, 27. september 2023 19.07

Bør jeg ta blodprøver som oppfølging av cøliaki?

Hei, Jeg har hatt diagnostisert cøliaki siden jeg var 11 år, jeg er 23 nå. Jeg prøver å være så forsiktig jeg kan på kjøkkenet da jeg deler med andre ikke-cøliakiere, og håper jeg ikke får i meg noe gluten. I det siste har j...

Hei, Jeg har hatt diagnostisert cøliaki siden jeg var 11 år, jeg er 23 nå. Jeg prøver å være så forsiktig jeg kan på kjøkkenet da jeg deler med andre ikke-cøliakiere, og håper jeg ikke får i meg noe gluten. I det siste har jeg lurt på hvordan det ligger an med antistoffene ifht. gluten i blodet, og evt. oppføgning. Jeg har kun hatt en oppfølgningstime ca. et år etter jeg fikk cøliaki, og ingenting etter. Er det nødvendig å ta blodprøver, eller annen oppfølgning for å følge med? Jeg spiser ute en gang i blant, som er glutenfritt, men kanskje ikke 100% cøliaki vennlig. Lurer derfor på om dette kan gi utslag på noe blodprøver?

Thea, 13. september 2023 11:24

En påpasselig glutenfri cøliaker (12 år på GFD) ansees å være frisk fra sin cøliaki. Man ville derfor forvente at du var helt frisk/normal på blodprøver og på cøliakiprøvene. De fleste leger er forsiktig med å ta prøver som ikke har en diagnostisk hensikt, her er det mest for sikkerhetsskyld. I tillegg er TG2-IgA testen ikke så følsom, du skal ha fått i deg endel gluten (bevisst slurvet med dietten) før man kan forvente at den øker i blodet. Du kan legge frem problemet for legen din, det er jo et behov for å forsikre deg om at du klarer det glutenfrie livet også etter at du har flyttet hjemmeifra.

Trond S. Halstensen, 13. september 2023 19.15

Er ikke S-Anti tTG-IgA et veldig viktig parameter for kontroll av cøliaki?

Hei, Min datter på 8 år fikk cøliaki for 1,5 år siden. Vi følges opp av fastlegen. Var der sist i februar i år, da lå S-Anti tTG-IgA på 45. (I juni-22 var den >120). I dag tok hun blodprøver på nytt, vi har vært veldig spente p&...

Hei, Min datter på 8 år fikk cøliaki for 1,5 år siden. Vi følges opp av fastlegen. Var der sist i februar i år, da lå S-Anti tTG-IgA på 45. (I juni-22 var den >120). I dag tok hun blodprøver på nytt, vi har vært veldig spente på å se om denne verdien har gått ned. (Er nøye med GFD hjemme, men synes hun likevel har ligget høyt). Overraskende nok så jeg på rekvisisjonen etterpå at legen ikke hadde bestilt denne prøven. På spørsmål skriver hun at dette ikke er nødvendig om man spiser GFD, og ikke har mageplager eller diaré. Men er dette riktig? Er ikke S-Anti tTG-IgA et veldig viktig parameter for kontroll av cøliaki? Min datter har den siste måneden hatt endel diare og magemserter, som vi ikke klarer å finne noen glutenrelatert årsak til. Jeg trodde det var nok å be om "blodprøver for kontroll av cøliaki" når man bestilte time. Bør vi henvende oss til legen og be eksplisitt om en ny prøve av S-Anti tTG-IgA? Takk for svar! Mvh forvirret far

Pappa til 3 klassing, 11. september 2023 16:46

Hennes fall i IgA-TG2 titer fra >120 U/ml til 45 U/ml på på litt over ett år er helt i samsvar med hvordan aktiv cøliaki klinger av. (Det tar tid, mye lengre enn man tidligere har antatt). Jeg er litt enig i at testen kan si noe om tilhelingen fortsetter som forventet eller om det er tegn på utilsiktet gluteninntak, men 3.-klassingen vet best selv om hun har holdt seg til "sikker" mat. Det er mange årsaker til løs mage og magevondt, og cøliaki på bedringens vei kan godt tenkes å gjøre "magen" mer følsom. Det tar lang tid å bli frisk fra sin aktive cøliaki, avhengig av hvor aktiv den var. Hun hadde en veldig aktiv cøliaki og da tar det tid å få IgA-TG2 ned til normalområdet, og det tar enda lengre tid å bli helt slimhinnefrisk. Dere kan godt be legen om en fornyet konsultasjon for å få tatt ny prøve (eller legen kan bevisst velge å vente til 2-års kontrollen) fordi det roer dere som foreldre å se at dette går den rette veien, for det gjør det.

Trond S. Halstensen, 13. september 2023 18.50

Er det forventet at nivåene synker så lite?

Hei Trond, jeg lurte på hvordan jeg ligger an i løypa. Tok nylig blodprøve etter ett år på glutenfritt kosthold 1. september. Er det forventet nedgang av S-Anti-tTG IgA? Her har du resultatetene av alle blodprøvene jeg har tatt: - 15.08.2022...

Hei Trond, jeg lurte på hvordan jeg ligger an i løypa. Tok nylig blodprøve etter ett år på glutenfritt kosthold 1. september. Er det forventet nedgang av S-Anti-tTG IgA? Her har du resultatetene av alle blodprøvene jeg har tatt: - 15.08.2022: >120 * - 28.02.2023: 29* - 30.08.2023: 18* S-Anti-Deam glia IgG var (13, 6, 4). På de samme datoene. Er det forventet at den synker så lite fra 28.02 til 30.08 datoen?

Tommy, 04. september 2023 08:59

Ser fint ut, dette går den rette veien. Du er en voksendiagnostisert cøliaker som hadde høye antistoffnivåer. Da tar det noen år (2-3 ++) før immunsystemet har roet seg ned og antistoffnivået blir normalisert. Det tar ennå lengere tid før slimhinnen i tarmen har blitt normal, men det er sånn det er. Du er på bedringens vei, så dette klarer du fint.

Trond S. Halstensen, 06. september 2023 18.33

Får han i seg gluten jevnlig?

Hei. Vi har en sønn på 6 år, som fekk diagnosen cøliaki i april '23 og har vært på glutenfri diett siden da. Diagnose ble stilt ved 2 påfølgende blodprøver, da verdiene på antistoffer var sterk positiv. (tTG) lgA sterk positiv (>...

Hei. Vi har en sønn på 6 år, som fekk diagnosen cøliaki i april '23 og har vært på glutenfri diett siden da. Diagnose ble stilt ved 2 påfølgende blodprøver, da verdiene på antistoffer var sterk positiv. (tTG) lgA sterk positiv (>250,0)*H([14,9). Han hadde også jernmangel anemi. Vi tok nylig nye blodprøver og verdiene var fortsatt like høye (>250,0). Han fikk jerntilskudd fra midten av april til juni og vi har nå startet på dette igjen. Så vidt vi vet har vi kun hatt en liten glipp (soyasaus i en grillolje). Så godt som alle middager er helt glutenfrie, og om ikke så er det gjerne pasta kokt for seg selv. Vi har andre barn, så litt forurensing fra hender som tatt i brød og så i ting som tallerkener kan definitivt ha skjedd. Vi spiser også svært sjeldent ute eller hos andre. Vi har også kastet alt av vanlig mel. Kan heller ikke se at vi har noe i skapene han kan forsyne seg av som inneholder gluten. Det har også vært lang sommerferie uten skole og barnehage (25 juni - 17 august). Kan det ta så lang tid for at han responderer på glutenfri diett? Eller får han jevnlig i seg gluten? Blei fortalt at de fleste med cøliaki tåler havregryn, men det betyr vel og at noen ikke gjør det, og han spiser veldig ofte havregryn (glutenfrie).

Andreas H, 31. august 2023 10:56

Det er  4 mnd siden diagnosen, og han hadde veldig høye antistoffnivåer i blodet. Dels har slike antistoffer lang halveringstid, dels har immunsystemet hukommelse, så ja det tar tid før ting roer seg. Avhengig av hvor syke barna er, så tar det lett 1-2 år før antistoffene kommer ned mot normalområdet, og for noen tar det ennå lengere tid. Selv når antistoffnivået er normalisert så tar det ennå lengere tid før tarmslimhinnen er tilhelet. Cøliaki er en autoimmun reaksjon på gluten som bruker tid på å utvikle seg til cøliakisykdommen, og immunsystemet bruker tid på å nedregulere reaksjonen, selv på glutenfri kost. Bare fortsett å hold ham glutenfri så går dette bra.

Trond S. Halstensen, 06. september 2023 18.00

Hvor langt ned skal verdiene?

Datter på 7 år som har cøliaki. Nivået er nå nede i 8 på S-Anti-tTG IgA (diagnostisert des 21). De har gått nedover hele veien dog veeeeldig sakte de siste 20. Jobber vi for å få 0 på disse verdiene eller under 7? ...

Datter på 7 år som har cøliaki. Nivået er nå nede i 8 på S-Anti-tTG IgA (diagnostisert des 21). De har gått nedover hele veien dog veeeeldig sakte de siste 20. Jobber vi for å få 0 på disse verdiene eller under 7?

Prøvesvar , 21. august 2023 11:45

Det vil langsomt falle, men neppe helt til null. Immunsystemet har hukommelse, så en viss restproduksjon av TG2-IgA antistoffer som det langsomt  blir mindre av, er å forvente. 

Trond S. Halstensen, 23. august 2023 18.26

Bør jeg ta ny gastroskopi etter 2 år?

Hei! Takker for mye svært nyttig info på nettsiden til NCF. Både artikler, medlemsblad og spørsmålsarkiv er gull verdt som ny cøliaker. Jeg er 56 år og fikk stilt diagnosen i vår. Skjønner etter overgang til GF kost at jeg nok har hatt symptom...

Hei! Takker for mye svært nyttig info på nettsiden til NCF. Både artikler, medlemsblad og spørsmålsarkiv er gull verdt som ny cøliaker. Jeg er 56 år og fikk stilt diagnosen i vår. Skjønner etter overgang til GF kost at jeg nok har hatt symptomer noen år. Jeg har to spørsmål. 1. Jeg har positiv serologi med anti-transglutaminase IgA på 39 (ref[15) og deaminert gliadinpeptid IgG på 45 (ref[15). Cøliaki verifisert med histologi Marsh 3a, bekreftet immunhistokjemisk. Vedrørende oppfølging leser jeg at det er dårlig korrelasjon mellom serologi og totteatrofi. Jeg hadde ikke mye symptomer før diagnose, så stoler ikke på at symptomer vil indikere om tarmen blir frisk eller ikke. Jeg ser at det i ulike retningslinjer virker uklart hvorvidt man bør gjenta gastroskopi med biopsi etter et par år, for å se om totteatrofi går tilbake. Hva anbefaler dere? 2. Jeg hadde de siste månedene før diagnose en god del dyspepsibesvær. Gastroskopi viste antrum-gastritt, og histologi kronisk betennelse med lymfoid aggregat. Neg. Helicobakter. Jeg har forstått det slik at dette kan være koblet til cøliaki. Vet man noe om malignitetsrisiko ved denne type gastritt? Er det noen anbefalinger om kontroll for å se om det går tilbake?

Anne, 17. august 2023 13:48

De subjektive, opplevde plagene ved cøliaki blir ofte ikke erkjent før man har spist glutenfri en god stund siden edettar noen år før en voksendiagnostisert cøliaker på glutenfri kost (GFD). Den lymfocytære gastritten som cøliakere ofte har, går til en viss grad tilbake på GFD, men oftest består en restinflammasjon i lang tid. Plagene pleier å roe seg på GFD. Faren for lymfekreft er avhengig av sykdomsaktivitet og hvor lenge man har vært syk (før man begynte på GFD). Risikoen er ikke spesielt stor, men den er der. Dersom plagene dine forsvinner, autoantistoffnivået faller, så pleier de fleste å avstå videre biopsering med mindre du får nye plager. Noen steder tar de pasientene inn til en 2-års kontroll, som er det vi anbefaler. Ved tvil om bedring reskoperes man og det tas nye biopsier, men i hvilken grad dette gjøres er avhengig av kapasiteten til sykehuset. Det er, som du påpeker, lite sammsvar med autoantistoff-nivået og graden av tarmforandring, og de som har undersøkt finner at tarmforandringene går veldig langsomt tilbake (90% av voksendiagnostiserte finner ble helt friske etter 12 år på GFD).Symptomene sier ingenting om tarmskaden.

Trond S. Halstensen, 23. august 2023 18.04

Kan det ta mer enn et år før tynntarmen blir frisk?

Hei. Diagnostisert med cøliaki for 12 mnd. siden. Spist GF siden. Ett kjent uhell i april. Ny gastro i dag. Legen mener jeg fortsatt spiser gluten, noe jeg ikke skjønner. Har spist produkter merket med spor av, noen ganger ... Kan det ta lengre tid enn 12 mnd. før tynntarm ...

Hei. Diagnostisert med cøliaki for 12 mnd. siden. Spist GF siden. Ett kjent uhell i april. Ny gastro i dag. Legen mener jeg fortsatt spiser gluten, noe jeg ikke skjønner. Har spist produkter merket med spor av, noen ganger ... Kan det ta lengre tid enn 12 mnd. før tynntarm retter seg? Legen mente ikke.

Christian, 15. august 2023 13:40

Voksendiagnostiserte cøliakere bruker laaaang tid på å få slimhinnetilheling på glutenfri kost. Barn får mye raskere normalisering av tynntarmmens slimhinne enn voksne, og da er ett år "kort" tid. 90% av finske cøliakere har "normal" tynntarmsslimhinne etter 10-12 år på GFD, så for noen tar det veldig lang tid.  Men tynntarmsslimhinnen din skal/bør vise tilheling/forbeding etter 1-3 år på GFD. 

Trond S. Halstensen, 16. august 2023 18.30

Hvilken sammenheng har cøliaki med betennelse og leddsmerter?

Hei! Fikk påvist cøliaki desember -21, og la fort om til GFD. De siste månedene har jeg strevd med betennelser i kroppen, hovedsakelig armer og albue, samt hatt smerter i hender og fingre. Hvilken sammenheng har cøliaki med betennelse og leddsmerter, og hvordan går ma...

Hei! Fikk påvist cøliaki desember -21, og la fort om til GFD. De siste månedene har jeg strevd med betennelser i kroppen, hovedsakelig armer og albue, samt hatt smerter i hender og fingre. Hvilken sammenheng har cøliaki med betennelse og leddsmerter, og hvordan går man frem for å få bukt med smertene? Mann, 34

Henrikken, 14. august 2023 18:40

Du har vært glutenfri ca 1,5 år, så du har nok fortsatt restaktivitet, men dine leddsmerter behøver ikke være relatert til din cøliaki. Jeg anbefaler deg å få tilstanden din undersøkt via fastlegen din, som noe som er uavhengig av din (behandlete) cøliaki. Man kan godt ha flere tilstander samtidig.

Trond S. Halstensen, 16. august 2023 20.20

Bør jeg unngå kontrastvæske med jod ved MR når jeg har DH?

Hei, Jeg har cøliaki og dermatitis herpetiformis (DH) og levd glutenfritt i mange år. Da jeg først fikk diagnosen DH ble jeg informert om å unngå for mye jod i kosten. Jeg har ikke tenkt så mye på dette siden, men spiser uansett veldig lite fisk, feks. Jeg...

Hei, Jeg har cøliaki og dermatitis herpetiformis (DH) og levd glutenfritt i mange år. Da jeg først fikk diagnosen DH ble jeg informert om å unngå for mye jod i kosten. Jeg har ikke tenkt så mye på dette siden, men spiser uansett veldig lite fisk, feks. Jeg skal snart til en MR undersøkelse med kontrast. Kontrastvæsken inneholder jod. Bør jeg være forsiktig med dette pga DH? Mvh Kristin

Kristin, 14. august 2023 13:22

Har du spist GFD i 5-7 år så burde din DH være behandlet og dine matrestriksjoner mhp. på saltvannsfisk/sjømat og melkeprodukter kan opphøre uten at du får nye DH utbrudd. Samme argumentasjon vil kunne benyttes ved bruk av jod-holdige kontrastmidler, men jeg antar de ikke vil ta den risikoen, og heller bruke et jod-fritt kontrastmiddel til deg. Hvilket de da velger er avhengig av hva de skal undersøke og eventuelle andre sykdomstilstander du har, som dårlig nyrefunksjon. Ved aktiv DH/for kort glutenfri periode vil jod-holdige kontrastmidler kunne utløse DH-utbrudd.

Trond S. Halstensen, 16. august 2023 18.10

Har man som cøliaker (og diabetiker) rett på økt antall egenmeldingsdager?

Hei. Har man som cøliaker (og i mitt tilfelle også diabetiker) rett på økt antall egenmeldingsdager? Feks i tilfelle uhell i kosten som kan være svært plagsomt. Evt finnes det andre ordninger? ...

Hei. Har man som cøliaker (og i mitt tilfelle også diabetiker) rett på økt antall egenmeldingsdager? Feks i tilfelle uhell i kosten som kan være svært plagsomt. Evt finnes det andre ordninger?

Marianne, 21. juni 2023 09:01

Det er ingen automatikk i dette, men din arbeidsgiver kan søke om å få refundert sin utgift i arbeidsgiverperioden ved mye sykdom/egenmeldinger, dersom du er kronisk syk. (https://www.nav.no/fyllut/nav082005)

Det er litt ulike avtaler mellom partene i arbeidslivet, så det er vanskelig å gi noen generelle råd.

Trond S. Halstensen, 21. juni 2023 19.12

Hva slags oppfølging burde fastlegen gi meg etter jeg fikk påvist cøliaki?

Hva slags oppfølging burde fastlegen gi meg etter jeg fikk påvist cøliaki? Er 34 år gammel mann. Hva skal jeg be han gjøre? (benntethetsmåling?, blodprøver?, ny gastro?, sjekke for andre revmatiske/auto-immune sykdommer?) ...

Hva slags oppfølging burde fastlegen gi meg etter jeg fikk påvist cøliaki? Er 34 år gammel mann. Hva skal jeg be han gjøre? (benntethetsmåling?, blodprøver?, ny gastro?, sjekke for andre revmatiske/auto-immune sykdommer?)

Tommy, 20. juni 2023 10:13

Det er så individuelt hva som trengs av oppfølgning, mye avhengig av hvor dårlig du var før de oppdaget cøliakien. Har du fått påvist mangeltiltander (jern, folinsyre, magnesium, D-vitamin etc.) så skal du ha tilskudd og man skal se at du "fylles opp" og at du normaliseres. Var du avmagret må man vurdere om du skal ta pneumovax-vaksinen mot alvorlig pneumokokk-sykdom. Man screener ikke cøliakere rutinemessig for annen autoimmunsykdom, men har det i tankene om noe merkelig skulle dukke opp (og den vanligste autoimmune sykdommen er stoffskiftproblemer, som oftest rammer kvinner). Ofte screener legen for generelle markører på autoimmun sykdom, så det er muligens allerede gjort, uten at du nødvendigvis vet om det. Man ser også at autoantistoffnivået (TG2-IgA) synker på GFD (at du holder deg til dietten), og at du ellers har det fint. Etter ca 2 år på GFD er du nesten frisk fra din cøliaki og har ikke lenger en aktiv sykdom så lenge du holder deg glutenfri.

Trond S. Halstensen, 21. juni 2023 19.00

Har dere noen oversikt over hvilke blodprøver som bør tas?

Hei, har dere noen oversikt over hvilke årlige blodprøver som bør tas (inkl referanseverdier) for kontroll? Har en sønn på 13 år med påvist cøliaki. ...

Hei, har dere noen oversikt over hvilke årlige blodprøver som bør tas (inkl referanseverdier) for kontroll? Har en sønn på 13 år med påvist cøliaki.

Jannicke R, 14. juni 2023 16:02

Det er litt avhengig av hvor dårlig han var ved diagnosetidspunktet, hvilke parametre man bør følge med på. Dersom det ikke er påvist noen mangeltilstander,  ingen vekttap, ingen redusert lengdevekst etc, så anbefaler vi at barn følges opp hos spesialist etter ca 6 mnd og så vurderes om barnet overføres til sin fastlege for videre kontroll. Det er stort sett en kontroll av at den glutenfrie dietten går OK og så måles det om antistoff-nivået av IgA mot transglutaminase-2 (TG2-IgA) faller som det skal. Deretter anbefales det oppfølgning hver annet år til barnet er ferdig utvokst: For videre informasjon så kan du se her:  https://www.helsebiblioteket.no/innhold/retningslinjer/coliaki-hos-barn-veileder-for-diagnostikk-og-oppfolging-2016/oppfolging-av-barn-med-coliaki

 

Trond S. Halstensen, 14. juni 2023 20.00