Arkiv

Resultat: Spise ute (2)

Kan jeg stole på at retter med saus (som ikke har gluten som allergen) faktisk er glutenfrie på norske restauranter?

Jeg ser i et innlegg her om reise, at man bør holde seg unna sauser på restaurant. Antar dette ikke er like stort problem i Norge? Kan jeg stole på at retter med saus (som ikke har gluten som allergen) faktisk er glutenfrie på norske restauranter? ...

Jeg ser i et innlegg her om reise, at man bør holde seg unna sauser på restaurant. Antar dette ikke er like stort problem i Norge? Kan jeg stole på at retter med saus (som ikke har gluten som allergen) faktisk er glutenfrie på norske restauranter?

saus, 3. april 2024 21:06

Glutenholdige korn er merkepliktig, og du skal kunne stole på at restauranter gir riktig informasjon om innholdet i maten. Med det sagt er det imidlertid alltid lurt å informere om cøliakien (gjerne på forhånd), slik at personalet kan være litt ekstra påpasselige. Ved uhell er det lurt å melde inn saken til mattilsynet, slik at de kan foreta evt tilsyn med rutiner og hygiene. 
Merkeplikten er nedfelt i EU-lovverket, og skal derfor følges også i Europa utenom Norge. Kunnskapen til å gjøre dette riktig i praksis derimot, er ikke alltid på plass. Men i all hovedsak skal saus på restaurant være trygt å spise i Norge. 

Therese Lensnes, 10. april 2024 18.00

Er det trygt å spise pommes frites på McDonalds når en har cøliaki?

Hei! Er det trygt å spise på mcdonalds når en har cøliaki? Tenker spesielt på fries, og at de kanskje blir friter sammen med glutenholdige produkt? ...

Hei! Er det trygt å spise på mcdonalds når en har cøliaki? Tenker spesielt på fries, og at de kanskje blir friter sammen med glutenholdige produkt?

Katrine, 07. februar 2024 10:12

Det skal være trygt å spise på McDonalds med cøliaki. De har gode rutiner for tilberedning av glutenfri mat, og adskilte frityrer til pommes frites for å holde denne unna glutenholdige frityrstekte produkter. I tillegg har NCF kvalitetssikret opplæringen for ansatte i tilberedning av glutenfri mat. Med det sagt kan det selvfølgelig forekomme menneskelige feil, som vi må regne med når vi spiser måltider laget av andre. Hvis du er i tvil om trygghet og hygiene, kan du alltid spørre de ansatte på restauranten. 

Lise Friis Pedersen, 07. februar 2024 18.00